ГоловнаПолітика

Кабмін запропонував Раді звільнити міністра екології (документ)

Підставою для відставки послужив політ Шевченка Ніццу.

Кабмін запропонував Раді звільнити міністра екології (документ)
Фото: uacrisis.org

Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради проект постанови про звільнення Ігоря Шевченка з посади міністра екології та природних ресурсів.

Проект постанови №2172а зареєстровано в Раді 30 червня.

Згідно з документом, за час роботи Шевченко не забезпечив реформування Міністерства екології та природних ресурсів, цільове та ефективне використання коштів, що надійшли в рамках секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу для здійснення заходів, передбачених Національним планом дій з питань охорони навколишнього природного середовища на 2011-2015 роки.

Також у проекті постанови сказано, що Шевченко вчинив дії, які можуть містити корупційні правопорушення або порушення вимог до поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

У проекті постанови наголошується, що Шевченка призначили на посаду за квотою партії "Батьківщина". Раніше глава партії Юлія Тимошенко це заперечувала.

До тексту постанови про звільнення Шевченка додаються матеріали перевірки його діяльності Національним агентством з питань державної служби.

За його даними, у січні у робочий час Шевченко в особистих справах без отримання відповідного дозволу перебував в Об'єднаних Арабських Еміратах, а 5 і 6 травня без поважних причин був відсутній на робочому місці і безпідставно не взяв участь у засіданні уряду.

Крім того, як ідеться у проекті постанови, Шевченко 6 червня о 14:30 вилетів чартерним рейсом у приватному літаку ТСТКN в особистих справах у Дрезден (Німеччина) і повернувся 8 червня о 16:00 (в робочий день) з Ніцци (Франція) також приватним літаком PHARO.

На засіданні уряду 17 червня Шевченко підтвердив інформацію, що здійснив переліт у приватному літаку депутата Верховної Ради, члена депутатської групи "Воля народу" Олександра Онищенка.

Згідно з даними перевірки, середня вартість перельоту за маршрутом "Ніцца - Київ" становить 8 тис. гривень, а оренди чартерного літака - 9 тис. євро.

Шевченко не надав робочій групі, яка здійснювала перевірку документів, даних про оплату ним свого перельоту.

Згідно з текстом проекту постанови, для своєї поїздки Шевченко скористався дипломатичним паспортом, на що не мав права, оскільки цей документ можна використовувати лише для відряджень.

Нагадаємо, 15 червня голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко закликав коаліцію проголосувати за відставку Шевченка. Депутат стверджував, що поки на нафтобазі під Києвом спалахнула пожежа, міністр екології перебував за кордоном у відпустці.

Згодом прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вишпетив Шевченка за те, що того не було на місці пожежі на нафтобазі "БРСМ-Нафта" під Києвом.

Шевченко зазначив, що був за кордоном 6-7 червня, тоді як пожежа спалахнула 8 червня. Також він підтвердив, що повертався з Ніцци до Києва літаком, який належить нардепу, члену депутатської групи "Воля народу" Олександру Оніщенку.

Напередодні прем'єр Арсеній Яценюк виступив за відставку Шевченка через поведінку, яка порочить уряд і коаліцію. Він також закликав партію "Батьківщина", за квотою якої потрапив в уряд Шевченко, подумати над поведінкою міністра і "прийняти відповідальне політичне рішення" щодо нього.

У відповідь Шевченко заявив про корупцію в Кабміні. Учора на засіданні Кабміну він відмовився писати заяву про відставку.

Шевченка призначили міністром за квотою партії "Батьківщина", хоча Юлія Тимошенко заперечує це.

У відставку міністра повинна відправити Верховна Рада. Звільнення Шевченка підтримують Радикальна партія і "Народний фронт", проте найбільша фракція "Блок Петра Порошенка" не висловлювала своєї позиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram