ГоловнаСуспільствоЖиття

Через будівництво на Позняках гинуть десятки виводків птахів

Забудовник засипає озеро в розпал періоду гніздування.

У київському районі Позняки засипають озеро, щоб звести на його місці житловий будинок. Про це повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

Невелика водойма є місцем гніздування качок, чайок і водяних куріпок, які виводять пташенят на болотистому мілководді. Зараз ділянку на перехресті проспекту Григоренка та вулиці Здолбунівської готують до початку будівельних робіт - засипають озеро.

Фото: www.facebook.com/PoznyakiOsokorkiHarkovsky

"Будівельний паркан навколо сусіднього озера з'явився буквально пару тижнів тому, а сьогодні я вже бачу там техніку, бульдозери, - розповідає киянин Євген. - Спочатку ми подумали, що це благоустрій покинутої водойми, але ні - вже видно, що озеро засипають". Такий спосіб створення майданчика під будівництво звичний для столичного району Позняки: спочатку озера і болота засипають будівельним сміттям і піском, знижуючи рівень води і виводячи її в сусідні водойми, потім на намитому ґрунті починають будівництво.

Фото: www.facebook.com/PoznyakiOsokorkiHarkovsky

Таблички, що сповіщає про замовника та підрядника будівельних робіт, біля ділянки немає. Але місцеві жителі у фейсбук-спільноті району стверджують, що будуватимуть саме житловий будинок.

Фото: www.facebook.com/PoznyakiOsokorkiHarkovsky

Екологічним аспектом питання, схоже, ніхто не перейнявся: зараз весна, і водоплавні птахи, які звили гнізда на озері, тільки-тільки вивели своїх пташенят на воду. Будівництво знищить їхні гнізда і занапастить потомство.

"Пташенята зможуть вилетіти з гнізд тільки наприкінці липня - на початку серпня, - говорить керівник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. - Якщо потривожити виводки до цього терміну, то дорослі особини, злякавшись, полетять, а всі пташенята загинуть". Еколог також зазначив, що через це неможливо переселити птахів на іншу водойму.

Нагадаємо, в липні 2014 року Кабмін увів мораторій на перевірки екологічною інспекцією роботи підприємств у рамках підтримки роботи малого та середнього бізнесу. У січні 2015-го мораторій продовжили до кінця першого півріччя нинішнього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram