ГоловнаСуспільствоВійна

Російські військові вбивають своїх спеців на Донбасі, щоб ті не потрапили в полон

Планували вбити також і захоплених під Щастям тольяттінських спецпризначенців

Російські військові вбивають своїх спеців на Донбасі, щоб ті не потрапили в полон

На Донбасі було зафіксовано випадки, коли російські військові вбивали своїх же спецпризначенців при загрозі їх потрапляння в полон до сил АТО.

Про це заявив радник начальника Генштабу Збройних сил України Руслан Кавацюк в ефірі "5 каналу", повідомляє Укрінформ.

"Ми знаємо, що були випадки, коли ми могли затримати інших (російських спецпризначенців на Донбасі - ред.) і були випадки, коли вони вбивали своїх. Ми документували вже їх убиті тіла, ми бачили, що це спецпідрозділ, ми бачили тип озброєння, ми бачили тип екіпірування. Але ми не бачили їх живими", - сказав Кавацюк.

Він підкреслив, що й затриманих під Щастям двох російських військових з Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ їх же побратими хотіли вбити: "Я спілкувався з групою, яка їх захоплювала. Вони кажуть, що відразу по них був відкритий мінометний вогонь... Вони (члени російської диверсійно-розвідувальної групи - ред.) знімали на мобільні телефони наш блокпост і там були GPS-координати, і вони відразу прицільно били саме по своїх".

Після того, коли українські військові на собі витягли з поля бою поранених диверсантів, до них в лікарню Щастя  приставили посилену охорону, щоб унеможливити їх ліквідацію там: "Близько 1 км наші хлопці тягнули їх і вивезли в лікарню. Там була дуже жорстка охорона, тому що ми розуміємо, що могла бути спроба вбивства їх на місці".

"Наші Збройні сили разом з контррозвідкою зуміли захопити живими не просто рядових солдатів російської регулярної армії і не просто спецпризначенців, а командира підрозділу, який здійснював диверсійну діяльність на нашій території. Це є живе свідчення того, що росіяни на наших очах порушують мінські угоди. Це свідчення задокументовано", - сказав Кавацюк.

Кавацюк підкреслив, що українська влада буде судити їх за тероризм. Полоненими вони не є, оскільки на законодавчому рівні Україна не перебуває в стані війни з РФ, а тому на них і не поширюється дія конвенції, що захищає їх як військовополонених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram