ГоловнаКультура

Суд Амстердама визначить долю скіфського золота з Криму до 1 квітня

Суд отримав реакцію кримських музеїв і готується ухвалити рішення

Суд Амстердама визначить долю скіфського золота з Криму до 1 квітня
Фото: EPA/UPG

Окружний суд Амстердама до 1 квітня визначиться в питанні участі урядів України та Нідерландів у справі про скіфське золото.

Про це сказала фахівець з комунікацій прес-служби окружного суду Амстердама Фатіма Ель-Гуерірі, повідомляє ТАСС.

Раніше кримським музеям було дано час до 4 березня, щоб відповісти на низку запитань, поставлених Університетом Амстердама (відповідає за збереження колекції).

"Ми отримали реакцію кримських музеїв. Тепер до 1 квітня суд має винести ухвалу з питання участі українського та голландського уряду як зацікавлених сторін", - уточнила Ель-Гуерірі.

За її словами, відповідний запит Нідерланди надіслали в січні, а Україна - в лютому. "Російська влада не подавала запиту на участь у справі як зацікавлена сторона", - уточнила Ель-Гуерірі.

Нагадаємо, в лютому-вересні 2014 року в Амстердамі відбувалася виставка "Крим: золото і секрети Чорного моря", на якій було представлено об'єкти з п'яти музеїв, чотири з яких розташовані в Криму. Серед експонатів - артефакти із золота, церемоніальний шолом і коштовне каміння.

Після анексії Криму Росією голландська сторона відмовилася повертати експонати в музеї, мотивуючи відмову тим, що приймала їх від України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram