ГоловнаПолітика

Джемілєв попросив Порошенка повністю заблокувати Крим (оновлено)

Екс-глава Меджлісу вважає, що кримчани готові терпіти нестатки, аби звільнитися від окупантів

Джемілєв попросив Порошенка повністю заблокувати Крим (оновлено)
Фото: www.dyvys.in

Офіційний Київ повинен повністю блокувати Крим: не постачати туди ні продукти, ні світло, ні воду. Це допоможе звільнити півострів від окупантів, вважає Мустафа Джемілєв,уповноважений Президента України з прав кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради минулих скликань, колишній керівник Меджлісу - органу самоврядування кримських татар. Таку думку він висловив у Києві на конференції в Українському кризовому медіа-центрі.

"Це (блокада, - ред.) перш за все викличе лють Аксьонова та інших, тому що вони і так зараз у дуже важкому становищі... До речі, кілька днів тому ми з президентом про це говорили. Якщо вже Росія захопила Крим, вона несе повну відповідальність за його економічне становище: як їх годувати, як освітлювати. І в обстановці тієї злості, тієї агресії, яку Росія дозволяє стосовно України, говорити про те, що ми все одно постачатимемо вам електроенергію і постачатимемо вас продуктами? Було б нерозумно", - сказав Джемілєв.

Він також сказав, що недавно говорив про це з Президентом України Петром Порошенком, але не сказав, чи було за підсумками розмови ухвалено якесь конкретне рішення.

Джемілєв навів як приклад ситуацію з постачанням продуктів на півострів. За його словами, українські продукти, які йдуть до Криму з території материка, потім опиняються на прилавках Росії - їх перевантажують під Сімферополем і відправляють далі через Керченську протоку. Частина українських продуктів, яка залишається на півострові, продається за завищеними цінами - на рівні російських цін.

"Що стосується свідомих проукраїнських сил, які там є в Криму. Кримські татари, які приїжджають... Коли ми торкаємося цієї тематики (блокади, - ред.), перше питання: "Коли ви нарешті перекриєте, доки ви цих бандитів будете годувати? Ми витримаємо!" Люди готові терпіти, бо розуміють, що перспектив у російському Криму у них немає. Вони готові терпіти будь-які нестатки, аби було звільнення. Тому те, що ви говорите, і це я говорив і президенту, - повна блокада мусить бути", - підсумував Джемілєв.

Про рішення Порошенка з цього питання наразі нічого невідомо.

Нагадаємо, сьогодні Джемілєв заявив про 40000 російських військових у Криму.

На відео слова Джемілєва про блокаду з позначки 20:30

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram