ГоловнаПолітика

СБУ повідомила про випадки примусового вербування українців у Росії

Найчастіше в тенета ФСБ потрапляють громадяни, які вчиняють адмінпорушення

СБУ повідомила про випадки примусового вербування українців у Росії

Управління СБУ в Сумській області повідомило про спробу ФСБ Росії завербувати чотирьох жителів Сумської області.

В управління звернулися четверо жителів прикордонних населених пунктів (Білопільського та Краснопільського районів Сумської області), які повідомили про спробу осіб, які назвалися співробітниками ФСБ Росії, залучити їх до негласної співпраці.

Одного з них, жителя Білопільського району, коли той перебував у родичів на території Росії, безпідставно затримали російські прикордонники і звинуватили у нібито скоєнні адміністративного правопорушення, пов'язаного з перетином російського кордону та контрабандою товарів народного споживання.

Із застосуванням психологічного тиску і фізичного впливу він був змушений власноруч написати згоду на співпрацю з органами ФСБ Росії, після чого його переправили на територію України поза пунктом пропуску.

Повернувшись в Україну, він відразу добровільно повідомив про ці події в органи СБУ.

Оскільки чоловік не скоював протиправних дій, до яких його спонукали представники іноземної спецслужби, кримінальну справу за ч.1 ст.111 (державна зрада) проти нього не порушували. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.

Троє інших мешканців Сумської області потрапили в аналогічні ситуації під час відвідування родичів на території Курської області (Росія).

СБУ зазначає, що найчастіше в тенета ФСБ потрапляють громадяни, які вчиняють адміністративні правопорушення, пов'язані з перетином державного кордону, вчиненням контрабанди, а також порушенням терміну перебування на території Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram