ГоловнаПолітика

Бойовики продовжують утримувати дітей-сиріт у зоні АТО як заручників, - Шкіряк

Бойовики блокують спроби переговорів

Бойовики продовжують утримувати дітей-сиріт у зоні АТО як заручників, - Шкіряк
Зорян Шкиряк
Фото: gazetavv.com

У Донецькій області незаконні збройні формування продовжують утримувати дітей-сиріт у якості заручників та "живого щита". Про це заявляє радник голови МВС Зорян Шкіряк, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, наші спроби вирішити питання евакуації хворих дітей із зони конфлікту у Донецькій області поки що так і не принесли ніяких результатів. Бойовики "ДНР" у категоричній формі забороняють вивозити дітей із зони АТО", - повідомив Шкіряк.

За його словами, у першу чергу мова йде про 135 хворих дітей з Донецького міського та Донецького обласного будинків дитини (41 та 48 дітей відповідно), а також Макіївського будинку "Малятко" (46), де знаходяться ВІЛ-інфіковані діти.

Усього в Донецькій області знаходиться 323 дитини, враховуючи дітей-сиріт та вихованців інтернатів, які вимагають негайної евакуації.

Шкіряк розповів, що представники самопроголошеної "Донецької народної республіки" з надуманих причин постійно блокують будь-які спроби вирішення цього питання, продовжують шантаж та, погрожуючи персоналу, забороняють евакуацію.

"Проте разом з головою облдержадміністрації Сергієм Тарутою, за участю кількох переговорних груп, цілодобово робимо все можливе для організації евакуації дітей та їх переїзду в безпечну зону під опіку держави", - запевнив представник МВС.

За його словами, для прийому дітей в інших областях та у звільнених від терористів містах Донецької області готові всі умови для перебування, ліки, медперсонал, вихователі.

"Хочу особливо наголосити і офіційно попередити, що всі, хто перешкоджають вивозу дітей та сприяють у цьому терористам, будуть ідентифіковані і понесуть суворе покарання згідно з законами України. Це особливо тяжкий злочин, адже йдеться про загрозу життю наших дітей", - заявив Шкіряк .

Нагадаємо, раніше на сайті секретаріату омбудсмена Валерії Лутковської повідомлялося, що вдалося попередити вивезення до Росії 40 дітей з Луганська віком до 3 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram