ГоловнаПолітика

Опозиція збирає в Раді голоси для повернення Конституції-2004

ПР і КПУ відкинули постанову про відновлення конституційного ладу

Опозиція збирає в Раді голоси для повернення Конституції-2004
Фото: Артем Атаманюк

Опозиція пропонує парламенту прийняти постанову про відновлення конституційного ладу, яку голосують простою більшістю у 226 голосів і яка не потребує підпису президента.

Про це на брифінгу в Штабі національного спротиву заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв, повідомляє прес-служба партії.

За його словами, із приводу цього питання в п'ятницю відбулася нарада у голови Верховної Ради Володимира Рибака за участю представників усіх фракцій.

"Фактично все почалося з обговорення старої теми - чинної Конституції. Партія регіонів заявила, що вони готові діяти виключно в межах Конституції і вносити зміни тільки в рамках Конституції", - сказав Соболєв.

Він зазначив, що три опозиційні фракції у зв'язку із цим запропонували: "Оскільки Партія регіонів не хоче сприймати тему конституційного договору, який фактично врятував нашу країну від політичної та економічної кризи 2005 року, ми пропонуємо прийняти постанову ВР про відновлення конституційного ладу в країні".

"Ми навели два конкретні приклади: це рішення Конституційного Суду від 2008 року, де пробували оскаржити Конституцію 2004 року, коли КС навіть відмовив у відкритті провадження. Ми вимагали, щоб до рішення 2010 року, на яке всі зараз посилаються з Партії регіонів, що нібито відновлена Конституція 1996 року, була вказана фраза, що в рішенні КС відновлюється Конституція 1996 року, оскільки пошуки цього запису в рішеннях суду закінчилися нічим", - сказав Соболєв.

За словами депутата, для винесення постанови Верховної Ради про відновлення конституційного ладу необхідно 226 голосів і постанова не потребує підпису президента.

Окрім того, сказав він, опозиція вимагає, щоб всі закони, які були змінені протягом 2010 року, зокрема: про Кабмін, про регламент і кілька десятків інших - було приведено у відповідність до Конституції 2004 року.

"На жаль, відповідь і Партії регіонів, і комуністів була однаковою - ми на це не підемо", - сказав Соболєв.

У зв'язку із цим, за його словами, опозиція заявила, що працюватиме з рядовими депутатами більшості та збиратиме 226 голосів під документом, який не потребує підпису президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram