ГоловнаЗдоров'я

Обстріли почастішали — перевірте свою аптечку

Уночі 19 квітня росіяни атакували Дніпро. Станом на ранок відомо про двох загиблих і 16 поранених. Унаслідок російського удару по Чернігову 17 квітня загинули 18 людей, поранені ще 78. 

Враховуючи такі обстріли, українці мають бути ще більш готовими надати першу допомогу собі чи людині поруч. Що має бути зараз в аптечці кожного українця і що завжди носити зі собою, LB.ua розповів Дмитро Коваль — директор навчального центру БФ «Солом’янські котики». Центр спеціалізується на навчанні цивільних та військових домедичній допомозі. Наразі навчили понад 28 000 людей.

Обстріли почастішали — перевірте свою аптечку
Дмитро Коваль
Фото: Солом'янські котики

Характер травм внаслідок обстрілів міст різний: це можуть бути множинні ураження м’яких тканин, що призводять до масивних кровотеч, акубаротравма, переломи.  

Тому поміч, яку можна надати на місці, теж буде різна. Часто виникають ситуації, де домедична допомога здатна врятувати життя постраждалого.

Масивні кровотечі можна успішно зупиняти, якщо мати засоби й вміти ними користуватись. «Постраждалий з масивною кровотечею потребує невідкладної допомоги тут і зараз», — наголошує Дмитро. 

Зупинка масивної кровотечі — це можливість допомогти постраждалому дожити до приїзду швидкої.

Такою має бути аптечка цивільної людини: 

Одноразові рукавички

Домедична допомога має починатися з власної безпеки, тому першими в переліку йдуть нітрилові рукавички — бар’єр від передачі інфекційних агентів між рятувальником та постраждалим. Рукавички захищають від потенційних патогенів, які передаються через кров, слину та інші біологічні рідини.

Турнікет «CAT» або турнікети, рекомендовані комітетом TCCC

Купуйте турнікети лише у перевірених продавців. Китайська підробка може коштувати на 200-300 грн дешевше, але на практиці не спрацює, лише додатково травмує постраждалого. Найрозповсюдженішим є турнікет CAT (Combat Application Tourniquet), тому їх часто підробляють. 

Тренінг з домедичної допомоги, який проводять Солом'янські котики, помаранчеві турнікети
Фото: Солом'янські котики
Тренінг з домедичної допомоги, який проводять Солом'янські котики, помаранчеві турнікети

Джгут SWAT (Stretch-Wrap-And-Tuck) у герметичній непрозорій вакуумній упаковці;

Теж ефективний для зупинки масивної кровотечі, каже Дмитро. Джгути бувають різними. Тонкі джгути, які відомі нам з Радянського Союзу, випускають досі. Їх потрібно правильно зберігати, однак продаються вони просто в пакетах.

Такий джгут без відповідного зберігання має високий ризик порватися під час використання.

Краще використовувати джгут SWAT (Stretch-Wrap-And-Tuck), адже він має відповідну ширину, правильне пакування. Джгут «SWAT» підходить для накладання на будь-яку кінцівку, зокрема й на дитячу. Мінус джгута в тому, що його дуже важко накласти однією рукою, на відміну від турнікета. 

Засоби для тампонування

Тампонування — ефективний метод зупинки масивних кровотеч. Можна застосовувати на кінцівках, та у «вузлових зонах» — шия, пахви, пах, сідниці. 

До засобів яким можна виконувати тампонування належать: 

  • Гемостатична марля — має компоненти що сприяють згортанню крові. Має термін придатності, який бажано не ігнорувати. 
  • Марля для тампонування спресована і складена таким чином, щоб під час надання домедичної допомоги можна було максимально швидко та ефективно тампонувати рану.
  • Бандаж із тиснучим елементом або еластичний бинт (для фіксації тампонування або для накладення тиснучої пов’язки при незначній кровотечі);

Затампоновану рану слід фіксувати бандажем. Якщо немає чим зафіксувати тампонування, тримайте постійний прямий тиск до приїзду медиків.

Протиопікові серветки

Для першої допомоги при опіках можна використовувати спеціальні гідрогелеві серветки або пов'язки. Вони: 

  • сприяють зменшенню больових відчуттів,
  • зменшують травмування тканин,
  • знижують ризик інфекції,
  • запобігають втраті рідини. 

Якщо опік на кінцівці — обов’язково зніміть годинники й прикраси. Важливо не зривати фрагменти одягу на місці опіку, якщо вони «припеклись» до шкіри.

Якщо немає спеціальних засобів, використайте суху, стерильну марлю. 

Не слід використовувати мазі, спреї. На первинному етапі надання допомоги вони тільки нашкодять.

«Волонтер із нашої команди отримав опік другого ступеня при використанні навчальної гранати. Ми застосували 5 протиопікових серветок, які наклали в місця уражень», — ділиться Коваль.

Для оцінки поранення потрібні атравматичні ножиці, щоб розрізати одяг та оцінити поранення. Коли видно поранення, то зрозуміло, яку допомогу надати;

Дмитро радить зробити стікери з описом та приклеїти їх на них кожен засіб, тоді можна буде швидко зорієнтуватися у критичній ситуації.

Про перекис водню та «зеленку» тут не думайте. Поранення внаслідок обстрілів нестерильні. «Зеленка» чи перекис водню не зробить їх стерильними. 

Рану мають обробляти медики в умовах лікарні, наголошує Дмитро. Те ж стосується й препаратів для зменшення болю — людина без медичної освіти не знає, які ліки можна давати постраждалому, і не має права цього робити. Така допомога може призвести до погіршення стану постраждалого і потягнути за собою кримінальну відповідальність. 

Ідіть на курси домедичної допомоги

Недостатньо просто мати турнікет в аптечці, для порятунку життя його ще треба вміти правильно накласти. Зупинка кровотечі та надання домедичної допомоги не потребує медичної освіти — кожен здатен виконати прості маніпуляції після короткого навчання. Дмитро Коваль додає: 

«Компоненти аптечки — це інструменти в руках умілого рятувальника. Ключовий з них — це вміння і навички. Варто відвідати курси з домедичної допомоги, щоб мати не тільки засоби, а й знання. Міжнародні формати курсів з домедичної допомоги наголошують: знання і навички, які регулярно не застосовуються, мають властивість забуватись. Наш навчальний центр рекомендує періодично оновлювати знання і проходити курси з домедичної допомоги».

Якщо вдома є діти

Дитяча аптечка може бути така ж, як і доросла, але є нюанс: джгут підійде для дітей, а турнікет через свою конструкцію може бути неефективним. 

Галина ДанилюкГалина Данилюк, журналістка
Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.