ГоловнаЕкономікаФінанси

Уряд погодив підготовку до приватизації ще двох спиртзаводів

Кошти з їх продажу надійдуть до державного бюджету.

Уряд погодив підготовку до приватизації ще двох спиртзаводів
Ілюстративне фото
Фото: Укрспирт

Кабінет міністрів прийняв рішення, яке дозволить приватизацію єдиних майнових комплексів державних підприємств "Ічнянський спиртовий завод" та "Червоненський завод продтоварів".

ПРо це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Згідно з рішенням, Фонд державного майна отримав підстави припинити реорганізацію цих заводів та можливість їх приватизувати. Відповідно, кошти з їх продажу надійдуть до державного бюджету.

"Постановою КМУ від 28.10.2010 №672 було погоджено реорганізацію цих двох заводів шляхом приєднання до ДП "Укрспирт". Та реорганізаційні процеси на них не були здійснені", - зазначили в мінекономіки.

"Ічнянський спиртовий завод" - підприємство харчової промисловості в місті Ічня Чернігівської області. У січні 2003 року отримав дозвіл розпочати виробництво високооктанових оксигеновмісних добавок до бензину. Також завод виробляв етиловий спирт (в тому числі, спирт-ректифікат, спирт "Екстра", спирт "Люкс" і технічний спирт), а також ізоаміловий спирт для потреб хімічної промисловості та барду, лікеро-горілчані вироби. Знаходиться в стані припинення юридичної особи. У 2014 році вже не функціонував.

"Червоненський завод продовольчих товарів" - розташований у селищі Червоне, Житомирська область. Спроможний виробляти органічні розчинники, скломийні рідини на основі технології спиртового виробництва, а також спирт, лікеро-горілчані вироби, лікери, морси, наливки, соки. Як сировина використовується меляса (патока) відходи перероблення цукрового буряка, можливе використання зерна. Знаходиться в стані припинення юридичної особи.

У Мінекономіки також нагадали, що в серпні цього року ФДМ виставив на приватизаційний аукціон Струтинський спиртзавод на Львівщині зі стартовою ціною 31,3 млн грн.

А у в вересні найдорожчим за всю історію малої приватизації лотом, який ФДМ виставив на аукціон, став Зарубинський спиртзавод у Тернопільській області. Стартова ціна - 245,4 млн грн.

Як відбувається приватизація підприємств Укрспирту

  • 11 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який скасовує держмонополію на виробництво спирту. 1 липня 2020 року набув чинності закон про лібералізацію виробництва та обігу спирту – Укрспирт втратив статус монопольного виробника спирту.
  • Перший спиртзавод приватизували у середині жовтня 2020 року - пкціонери Nemiroff купили Немирівський спиртзавод за 55 млн грн.
  • Станом на кінець листопада 2021 року ФДМ продав 30 об'єктів спиртової галузі на загальну суму 1,7 млрд гривень, з яких 1,05 гривень інвестори уже сплатили в бюджет.
  • На початку грудня 2023 року повідомлялося, що ФДМ уже оголосив 61 аукціон з приватизації держмайна, загальна стартова вартість активів становить понад 400 млн гривень. Загалом у грудні команда Фонду планує провести понад 90 онлайн-аукціонів з приватизації.

Докладніше про те, чому потрібно приватизувати всі активи, які не мають стратегічного значення, читайте в матеріалі LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram