ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін підтримав законопроєкт, що передбачає часткове повернення ставок акцизу на пальне

Пільговий податок на додану вартість на пальне на рівні 7% зберігається.

Кабмін підтримав законопроєкт, що передбачає часткове повернення ставок акцизу на пальне
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт щодо змін до Податкового кодексу України, яким передбачається часткове повернення ставок акцизу на пальне, які діяли до повномасштабного вторгнення. Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

Відомство ініціювало часткове повернення ставок акцизу на бензин та дизель на рівні 100 євро/1000 літрів. До повномасштабного вторгнення ставки на бензин та дизель складали 213,5 та 139,5 євро відповідно, тобто майже у два та півтора раза більше. При цьому у Євросоюзі мінімальний рівень акцизу встановлюється Директивою 2003/96/ЄС і на сьогодні мінімальна ставка акцизу на бензин за нею становить 359 євро за 1000 літрів.

"Таким чином запропоновані ставки є нижчими за ті, які є обовʼязковими для країн членів ЄС. Наприклад, у Німеччині ставка акцизу на бензин становить 654,5 євро, Польщі – 276,8 євро, Румунії – 373,3 євро, а у Словаччині – 555 євро. При цьому, пільговий податок на додану вартість на пальне на рівні 7% зберігається. До березня цього року діяла ставка 20% ПДВ на пальне", - зазначили у міністерстві.

Нагадаємо, у березні Верховна Рада скасувала акцизи на пальне. Це рішення було обумовлено кризою на ринку палива, викликаною світовою паливною кризою та атаками Росії на інфраструктуру для зберігання та транспортування енергоносіїв. З липня ситуація на ринку пального стабілізувалася. Для цього були введені заходи щодо спрощення логістики пального, забезпечені умови для великих довгострокових контрактів як для бізнесу, так і для державного сектора.

«Скасування акцизу було вимушеним та своєчасним рішенням, яке, серед іншого, допомогло стабілізувати ситуацію на ринку палива. Наразі гравці ринку адаптувалися, і ми можемо повернутися до нормального функціонування фіскальних інструментів. На нашу пропозицію, ставки акцизу істотно менші за ті, які діяли до повномасштабного вторгнення. Крім того, зберігається чинна зменшена з 20% до 7% ставка ПДВ. Акциз, хоч і в урізаному вигляді, дозволить провести мінімальні ремонти, насамперед, мостів та покращить ліквідність усієї фінансової системи держави», – прокоментував міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За розрахунками Міністерства інфраструктури, часткове повернення акцизів на дизель та бензин на тлі зниження цін на нафтопродукти на світових ринках матиме мінімальний вплив на роздрібну вартість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram