ГоловнаЕкономікаДержава

Міненерго розглядає питання підвищення норм споживання газу без лічильника

Ініціатива передбачає зростання норми в 2-3 рази залежно від категорії.

Міненерго розглядає питання підвищення норм споживання газу без лічильника
Фото: www.11channel.dp.ua

Міністерство енергетики розглядає можливість підвищення норм споживання газу без лічильника, повідомив радник в.о. міністра Олександр Трохимець.

"Питання норм споживання дійсно обговорюється в стінах міністерства, але рішення про підвищення на сьогодні немає", - написав він у фейсбуці.

За даними агентства "Українські новини", в Міненерго підготували проєкт постанови, який пропонує збільшити норми споживання газу майже в 2-3 рази залежно від категорії споживачів.

Якщо діюча норма споживання газу для домогосподарств, де газ використовується лише в газових плитах (за наявності централізованого постачання гарячої води) становить 3,28 кубометра на людину, то нова норма на неопалювальний період становитиме 5,2 кубометра, а на опалювальний - 7,6 кубометра. 

Якщо централізована поставка гарячої води відсутня, то норма з 5,39 кубометра збільшиться в неопалювальний період до 7,1 кубометра, в опалювальний - до 12 кубометрів.

Якщо в домогосподарстві, крім плити, є і газовий водонагрівач, то з 10,49 кубометра норма підвищується в неопалювальний період до 16,3 кубометра, в опалювальний - до 27 кубометрів.

В аналітичному висновку, підписаному в.о.міністра енергетики Ольгою Буславець, ідеться, що через відсутність 100% комерційного обліку газу і заниження норм його споживання, тобто через те, що не у всіх побутових споживачів є лічильники, щорічно ці споживачі не оплачують 383 млн кубометрів газу на 2,681 млрд гривень. 

У документі наводяться дані про те, що в 3,3 млн, або 24,9% квартир (домогосподарств), лічильників газу немає. З 9,83 млн, або 75,1% квартир (домогосподарств), які оснащені такими приладами, термін їх експлуатації перевищив допустимі 20 років в 1,8 млн (18,3%).

Проєкт постанови було оприлюднено на сайті Міненерго для обговорення, проте потім документ видалили.

Нагадаємо, що низькі газові норми в попередні роки кілька разів оскаржували облгази. Уряд Володимира Гройсмана боровся з ними тим, що у відповідь на кожну судову заборону знижував норму на 0,01 кубометра.

Тому зараз вона становить 3,28 кубометра на людину, а не 3,3 кубометра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram