ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін призначив в наглядову раду "Нафтогазу" пов'язаного з Януковичем бізнесмена - "Укрнафта" просить скасувати це рішення

Роберт Бенш був і може залишатися номінальним розпорядником активів енергопідприємств Олександра Януковича.

Кабмін призначив в наглядову раду "Нафтогазу" пов'язаного з Януковичем бізнесмена - "Укрнафта" просить скасувати це рішення
Фото: argumentua.com

Кабінет Міністрів України призначив до наглядової ради "Нафтогаз України" Роберта Бенша як представника держави. Про це йдеться в розпорядженні, оприлюдненому на сайті уряду.

У той же час Кабмін скасував як нереалізоване розпорядження від 5 лютого 2020 року, яким членом наглядової ради "Нафтогазу" як представник держави був призначений Іренеуш Білл - СЕО фонду експрезидента Польща Олександра Кваснєвського Amicus Europae Foundation.

Як пише "Цензор.нет", Бенш відомий як формальний власник ПрАТ "Енергоінвест Холдинг" - йому належить 60% акцій "Донбасенерго". У реєстрі Мін'юсту він досі вказаний бенефіціаром підприємства разом з громадянином Греції Андреасом Церні (Андрієм Чорним). За даними ЗМІ, до 2018 року компанію через Церні і Бенша контролював син експрезидента Олександр Янукович.

На сторінці "Укрнафти" в Facebook опублікували відкрите звернення до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням зупинити виконання рішення про призначення Роберта Бенша до наглядової ради "Нафтогаз України".

"Укрнафта" закликає вас і інших членів уряду скасувати це розпорядження або утриматися від його виконання - поки не ознайомитеся з усіма доказами наявності конфлікту інтересів Роберта Бенша із зайняттям посади члена наглядової ради "Нафтогаз України", - йдеться в листі.

Відзначається, що при впливі Бенша на користь підконтрольної йому компанії-нерезидента з "Укрнафти" стягнули $145,7 млн. Рішення суду залишається невиконаним, але стягнення цієї суми вплине і на "Нафтогаз", оскільки як акціонера з часткою 50% + 1 акція позбавить можливості отримання прибутку.

"За даними ЗМІ, Бенш був, і, ймовірно, залишається номінальним розпорядником активів підприємств в сфері енергетики сина колишнього президента України Віктора Януковича. У період президентства Януковича Роберт Бенш був його радником і тісно співпрацював з міністром енергетики і віцепрем'єр-міністром України Юрієм Бойком", - йдеться в повідомленні.

На думку представників "Укрнафти", призначення Бенша кидає тінь на діяльність Кабміну і створює загрозу порушення національних інтересів, "оскільки статус представника держави і члена наглядової ради відкриє цій особі шлях до лобіювання особистих інтересів за допомогою корпоративних механізмів впливу на стратегічні підприємства України, пакетами акцій яких володіє НАК "Нафтогаз".

"Укрнафта" готує офіційний лист до Кабінету Міністрів, до якого докладе докази існування конфлікту інтересів. 

Нагадаємо, в 2016 році бенефіціарами "Енергоінвест холдингу" стали Андреас Церні (Греція) і Роберт Бенш (США). Справжнє ім'я Андреаса Церні - Андрій Чорний. Він є вихідцем з України і на енергетичному ринку сприймається в ролі вихованця господаря шахти ім. Засядька (Донецьк) Юхима Звягільського.

У свою чергу Роберт Бенш відомий учасникам ринку в ролі представника інтересів Михайла Афендікова - американського бізнесмена українського походження, який володіє Cub Energy Inc, яка контролює в Україні газовидобувні компанії "Куб-газ" і "Тисагаз".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram