ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" домігся арешту рахунків компанії, яка випускала бонди "Газпрому" в єнах

"Газпром" випускатиме цінні папери через британську фірму.

"Нафтогаз" домігся арешту рахунків компанії, яка випускала бонди "Газпрому" в єнах
Фото: EPA/UPG

Компанія "Нафтогаз України" домоглася арешту рахунків компанії GazAsia Capital S.A., яка випускала єврооблігації "Газпрому" в японських єнах.

Про це йдеться в меморандумі нового випуску єврооблігацій "Газпрому", пише "Інтерфакс-Україна".

15 лютого 2019 року судовий пристав ухвалив заборонити низці компаній, у тому числі філіям найбільших банків у Люксембурзі і Gaz Capital S.A. (емітент колишньої основної програми євробондів "Газпрому"), здійснювати платежі на користь "Газпрому". Це рішення фактично зупинило активність "Газпрому" на публічному ринку запозичень до реєстрації нової програми.

У новому меморандумі вперше повідомлено: "Нам також відомо про наказ судового пристава, що забороняє GazAsia Capital S.A. здійснювати платежі на користь "Газпрому". Ця компанія розмістила 10-річні бонди на 65 млрд єн у грудні 2018 року.

Невигідні "Газпрому" рішення люксембурзьких судів змусили концерн реєструвати програму бондів в іншій юрисдикції. Була обрана Великобританія, суди якої захистили активи "Газпрому" від позовів "Нафтогазу". Новою компанією для випуску облігацій стала британська Gaz Finance plc.

Нагадаємо, що за підсумками двох арбітражних розглядів між "Нафтогазом" і "Газпромом" на постачання і транзит газу російська компанія зобов'язана виплатити $2,56 млрд. "Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення, що не зупиняє його виконання .

У зв'язку із цим "Нафтогаз України" почав процес стягнення з "Газпрому" $2,6 млрд боргу, в тому числі у Швейцарії, Нідерландах і Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram