ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" скасував розміщення євробондів через ризик арешту коштів "Нафтогазом", - ЗМІ

Емітентом програми єврооблігацій "Газпрому" є компанія із Люксембургу.

"Газпром" скасував розміщення євробондів через ризик арешту коштів "Нафтогазом", - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" скасував призначене на середину червня розміщення євробондів у фунтах стерлінгів через ризик арешту залучених коштів за позовами "Нафтогазу України".

Про це пише "Интерфакс" з посиланням на джерело, знайоме із ситуацією.

Емітентом програми єврооблігацій "Газпрому" є люксембурзька компанія Gaz Capital S.A., а "Нафтогаз України" вже зробив юридичні дії, спрямовані на арешт дочірніх компаній "Газпрому" і їх активів у Європі, зокрема у Швейцарії і Нідерландах. Повідомляли також про плани заарештувати активи у Великобританії та США.

Нагадаємо, що Стокгольмський арбітраж в лютому 2018 року зобов'язав "Газпром" виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за непрокачування передбачених транзитним контрактом 110 млрд кубометрів газу на рік. У грудні 2017 року арбітраж присудив "Газпрому" 2 млрд доларів у суперечці компаній за контрактом від 2009 року на постачання газу, тож "Нафтогаз" мав отримати від російської монополіста 2,56 млрд доларів.

Однак російська компанія відмовляється виплачувати борги на підставі якоїсь лінгвістичної експертизи, буцім рішення арбітрів було написано сторонньою особою.

У зв'язку із цим "Нафтогаз" почав процедуру примусового стягнення боргу з "Газпрому", узявшись із 30 травня за обтяження акцій та інших активів у країнах Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram