Міністерство економічного розвитку і торгівлі запропонувало підвищити мінімальні гуртово-відпускні ціни на горілку і лікеро-горілчані вироби на 19,6%, або на 25,47 гривень - до 321,34 гривні з розрахунку за 1 літр 100% спирту; роздрібні ціни запропоновано підвищити на 12,4%, або на 49,3 гривні - до 447,03 гривні.
Про це йдеться в оприлюдненому на сайті міністерства проекті постанови.
У результаті підвищення мінімальна ціна на пляшку горілки 0,5 літра збільшиться з 79,55 грн до 89,4 грн.
На "тризірковий" коньяк, наприклад, запропоновано підвищити мінімальні гуртово-відпускні ціни на 6,6%, або на 25,47 гривень - до 412,45 гривень з розрахунку за 1 літр 100% спирту, "чотиризірковий" - на 10,3%, або на 42,4 гривні - до 455,23 гривень, на віскі - на 12,2%, або на 74 гривні - до 682 гривень.
Мінімальні роздрібні ціни на "тризірковий" коньяк у разі прийняття документа виростуть з 597,3 до 641,6 гривні, "чотиризірковий" - з 645,17 до 696,6 гривень, на віскі - з 799 до 895 гривень з розрахунку за 1 літр 100% спирту.
Мінімальні роздрібні ціни на сидр і пері в тарі 1 л запропоновано підняти на 4,5%, або на 1,3 гривні - до 29,76 гривень, на вина виноградні натуральні в тарі 0,7 і 1 л - з 37 гривень до 42 гривень, кріплені вина і вермути - з 45 до 49 гривень.
Необхідність підвищення цін міністерство аргументує тим, що відбулося подорожчання компонентів виробництва: спирту, тари, комплектуючих. У результаті розмір мінімальних цін більше не відповідає реальним витратам суб'єктів господарювання на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв і потребує корегування, заявили в МЕРТ.
Чинні ціни були введені у вересні минулого року.