ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін дозволив використовувати як касові апарати смартфони та планшети

Пілотний проект розпочнеться у вересні.

Кабмін дозволив використовувати як касові апарати смартфони та планшети
Фото: Depositphoto/Wavebreakmedia

Кабінет Міністрів вирішив запустити пілотний проект спрощеної системи використання реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів).

Рішення було прийнято на засіданні уряду в середу.

Як наголошено в пояснювальній записці до постанови, затвердження цього акта дозволить реалізувати пілотний проект, у межах якого буде вивчатися експлуатація новітніх РРО, можливість їх застосування, прийняття в промислову експлуатацію.

Це сприятиме використанню РРО серед суб'єктів господарювання, які обирають спрощену систему оподаткування.

Крім того, це дозволить здійснювати віддалений контроль за розрахунками і обігом товарів на підприємстві.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що цей пілотний проект буде запущено з вересня.

"За розрахунками, які звучали під час моєї останньої наради з підприємцями, бізнес заощадить до 2 млрд на оплатах, які просто йшли по кишенях... Це ж не бізнес - продавати касові апарати. Це була монополія, якою займалися, щоб усіх поставити на голку. Зараз наша система дає можливість повністю відмовлятися від касових апаратів, від щомісячних платежів. І все! Цей проект можна назвати звільненням від касо-апаратного рабства підприємців", - заявив Гройсман.

Під час презентації в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова повідомила, що реєстрацію нових касових апаратів буде скорочено з 5 до 1 дня, а також її проводитимуть на підставі лише заяви. За її словами, як РРО можуть бути використані мобільні телефони або планшети. Крім того, буде запущено державний реєстр виробників і постачальників РРО.

Пілотний проект необхідний для вивчення помилок і виправлення їх під час роботи за новими правилами.

Нагадаємо, влітку 2015 року набула чинності норма Податкового кодексу, за якою підприємці 3-ї групи єдиного податку повинні використовувати РРО. Передбачалося також, що підприємці 2-ї групи будуть зобов'язані використовувати РРО з 1 січня 2016 року. Однак ці норми викликали протести бізнесу, і в результаті 1 липня парламент прийняв закон, яким дозволив бізнесу з доходом до мільйона, як і раніше, працювати без касових апаратів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram