ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Стягнення боргів “Київенерго” з громади Києва не має судової перспективи

3000 київських багатоповерхівок вже без гарячої води, до кінця літа ще 8000 можуть опинитись в такій же ситуації. Під загрозою і опалювальний сезон у столиці. А все через борг “Київенерго” перед НАК “Нафтогазом” у майже 5 мільярдів гривень, які остання вимагає КП «Київтеплоенерго», котра зараз приймає справи «Київенерго».

Фото: Макс Левин

НАК “Нафтогаз” намагається, посилаючись на ст. 22 ЗУ “Про теплопостачання”, стягнути заборгованість з громади столиці, яку не сплачувало “Київенерго”, використовуючи газ та отримуючи від населення гроші за послуги і не розраховуючись із НАК “Нафтогазом”. Така позиція «Нафтогазу» повністю безпідставна.

Варто нагадати, що договір з “Київенерго” місто уклало у 2001 році. 2017-ого року термін угоди сплинув, і теплогенеруючі потужності уже частково повернуті у власність міста. Повна їх передача у власність громади міста відбудеться з 1 серпня. Відтак, послуги з теплопостачання надаватиме спеціально створене комунальне підприємство “Київтеплоенерго”, яке уже розпочало свою роботу.

І тут слід звернути увагу на два важливі моменти. По-перше, немає жодної угоди про правонаступництво між “Київтеплоенерго” та приватною компанією “Київенерго”. І “Київенерго” на сьогодні здійснює господарську діяльність.

По-друге, стаття 22 закону «Про теплопостачання», яка передбачає, що заборгованість стягується з власників теплогенеруючих потужностей, якщо така заборгованість існує, набула чинності 2011 року. В той час, коли угода між “Київенерго” та містом була укладена в 2001 році. В цьому випадку зазначену статтю не можна застосувати, бо закон не має зворотної сили. І не може розповсюджуватися на правовідносини, які були до того. Єдиний можливий випадок, коли закон має зворотну силу, це лише коли він покращує права громадян. В цьому ж випадку він їх лише погіршує.

Тому НАК “Нафтогаз” абсолютно безпідставно намагається стягнути з громади Києва заборгованість, яку має “Київенерго” перед компанією. Це виключно проблеми “Київенерго” і НАК “Нафтогазу”. Все інше – це спекуляція і намагання маніпулювати неправильним трактуванням законодавства. Немає жодної судової перспективи у стягненні цих коштів з громади міста Києва на користь НАК “Нафтогазу”. “Нафтогаз” мав би подати позов до “Київенерго”, а не намагатися стягнути борги з міста.

Разом з тим, справа є цілком виграшною для громади Києва. Причому, на з’ясування стосунків у суді може піти не менше року.

Той факт, що компанія “Нафтогаз” припинила постачання газу місту однозначно є зловживанням природним монопольним становищем і порушує законодавство. Тому у разі позитивного судового рішення НАК “Нафтогаз” може мати серйозні юридичні проблеми.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram