ГоловнаЕкономікаБізнес

КМДА і "Нафтогаз" не змогли домовитися про відновлення гарячого водопостачання в Києві

"Врегулювання питання боргів є питанням і міського, і національного рівня".

КМДА і "Нафтогаз" не змогли домовитися про відновлення гарячого водопостачання в Києві

Київська міська державна адміністрація і "Нафтогаз України" не змогли дійти порозуміння з приводу відновлення гарячого водопостачання в столиці, після того як постачальником послуги стало комунальне підприємство "Київтеплоенерго".

За словами віце-мера Петра Пантелєєва, "Нафтогаз" наполягає, що КП має успадкувати борг попереднього постачальника послуги - "Київенерго" - в розмірі 4,8 млрд грн.

"При цьому слід зазначити: близько 1,2 млрд грн із цієї суми - штрафи і пені. Також важливо, що в структурі заборгованості за теплову енергію перед "Київенерго" близько 1,1 млрд грн - борг державного бюджету за пільги і субсидії, різницю в тарифах і теплопостачання бюджетних установ. Тому врегулювання питання боргів за газ є питанням і міського, і національного рівня", - цитує Пантелєєва прес-служба КМДА.

У КМДА додають, що між "Київенерго" і "Нафтогазом" тривають судові тяганини з приводу нарахованих штрафів.

"Це тільки підтверджує неоднозначність і суперечливість передачі заборгованості перед НАК і необхідність вирішувати ці складні питання окремо від процесу життєзабезпечення Києва", - йдеться в повідомленні.

Прес-служба "Нафтогазу" натомість зазначила, що питання спадкоємності боргів, якщо змінився основний користувач майном, регламентує закон "Про теплопостачання".

"У цьому сенсі, якщо київська влада наполягає вирішувати це питання якось інакше, то їй треба ініціювати зміни в законодавство. "Нафтогаз" поставить газ, тільки-но КМДА припинить піар-кампанію і виконає закон", - заявили в "Нафтогазі".

"Цікаво, чому КМДА як орендодавець майна за договором з "Київенерго", заздалегідь знаючи про завершення договору оренди, про борги "Київенерго" і про зобов'язання нового підприємства їх забрати, не займалася цим питанням. Нам неприємна ця ситуація, і ми просимо вибачення в киян, які вчасно оплачували рахунки і мають повне право на якісну послугу. Сподіваємося, "Київтеплоенерго" і КМДА будуть діяти відповідально", - заявила компанія.

Через згадану ситуацію близько 3000 будівель у Києві залишаються без гарячого водопостачання. Більш ніж 1330 будинків отримали воду від ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 замість районних котелень і станцій теплопостачання, де сьогодні відсутнє газопостачання. Крім того, частина лівого берега столиці отримує гарячу воду від іншого постачальника послуги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram