ГоловнаЕкономікаДержава

Верховний Суд відмовив фірмі Онищенка в користуванні двома газовими родовищами

Суперечка точилася навколо Стрілкового і Архангельського родовищ.

Верховний Суд виніс остаточне рішення у справі про припинення незаконного користування Стрілковим і Архангельським газовими родовищами компанією, пов'язаною з депутатом-утікачем Олександром Онищенком.

Про це інформує прес-служба Генеральної прокуратури.

Згідно з повідомленням, у березні 2014 року між ДАТ "Чорноморнафтогаз" і ПрАТ "Пласт" було укладено договір про спільну діяльність з видобутку газу. Згідно з умовами договору, "Чорноморнафтогаз" вніс у спільну діяльність право користування газовими родовищами, а "Пласт" зобов'язувався внести 71 млн грн, з яких вніс лише 1 млн грн, "допустивши настання протиправних наслідків у вигляді недоотримання державою близько 20 млн грн від продажу газу, видобутого при здійсненні спільної діяльності".

У зв'язку з цим заступник генерального прокурора звернувся до суду з позовом про визнання договору недійсним.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін судом апеляційної інстанції, договір про спільну діяльність було визнано недійсним.

Однак компанія Онищенка не полишила спроб повернути родовища і подала позов до Верховного Суду.

"31.05.2018 р. Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційної скарги ЗАТ "Пласт" і залишив чинним рішення судів попередніх інстанцій", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, суму збитків, завданих державі в результаті схеми з використанням договорів про спільну діяльність держкомпаній з фірмами Онищенка, оцінюють у 3 млрд гривень (більш ніж 1,3 несплаченої ренти і більш ніж 1,6 млрд гривень незаконних доходів від перепродажу газу через фіктивні підприємства).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram