ГоловнаЕкономікаДержава

Європейці повністю підтримали наш механізм впровадження RAB-тарифів, - екс-голова НКРЕКП Вовк

Методика стимулюючого тарифоутворення визначає чіткий підхід до розрахунків, зазначає екс-голова комісії.

Європейці повністю підтримали наш механізм впровадження RAB-тарифів, - екс-голова НКРЕКП Вовк
Фото: пресс-служба президента

Україна обрала абсолютно правильний механізм упровадження стимулюючого тарифоутворення в електроенергетиці. Про це повідомляє Національна комісія з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Зокрема, європейські експерти відзначають, що електричні мережі в Україні тривалий час потерпають від поганого технічного обслуговування через недофінансування. Це призводить до скорочення терміну використання і зменшення їх вартості. Зважаючи на суттєвий знос дистриб'юторських мереж, важливо сфокусуватися на їх надійності.

«Проаналізована методика стимулюючого тарифоутворення визначає чіткий підхід до розрахунків і керівні принципи, що відповідають загальносвітовим регуляторним практикам», - наголошено у звіті. В Енергоспівтоваристві підкреслюють, що перехід на стимулююче тарифоутворення позначиться на вартості електроенергії, проте тарифи для побутових і непобутових споживачів залишаться найнижчими в Європі. Тариф буде, як і раніше, нижчим, ніж у будь-якій державі-члені ЄС.

«Перший звіт секретаріату Європейського енергетичного співтовариства (ЄЕС) був присвячений організації роботи регулятора. У ньому підкреслювалося, що робота регулятора є прозорою й усе, що стосується закону про Нацкомісію, впроваджується. Присутня в ЗМІ критика є нормальною і допустимою, така критика є в будь-якому суспільстві, що проходить процес трансформації енергетичної сфери, - коментує екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк. - Другий тематичний звіт, опублікований вчора, дав професійну оцінку наших дій з упровадження RAB-тарифів. Зазначено, що ми все зробили принципово правильно. Секретаріат однозначно підтримав Нацкомісію в упровадженні стимулюючого тарифоутворення. У звіті наголошено, що курс, обраний комісією, абсолютно правильний. Підходи, обрані комісією, відповідають не тільки європейським, а й найкращим загальносвітовим практикам. Мені також приємно відзначити, що секретаріат висловив готовність підтримувати комісію у впровадженні стимулюючого тарифоутворення.

Було багато суперечок з приводу ставок - якими вони повинні бути? Чи повинні вони бути різними для нових і старих активів? У звіті немає коментарів з цього приводу. Тому я вважаю, що секретаріат повністю підтримав комісію, оскільки в Європі застосовуються єдині ставки для будь-яких активів.

Секретаріат наголошує, що знос електромереж в Україні дуже значний. Пора задуматися над їх відновленням. Стимулююче тарифоутворення - інструмент, що дозволяє запустити відновлення мереж з мінімальним навантаженням на споживача і максимально жорсткими зобов'язаннями для компаній. Крім того, RAB-тариф дуже важливий для успішної приватизації, про яку багато говорять, але яка не відбудеться, поки інвестори не будуть повністю впевнені в механізмі повернення своїх інвестицій. У звіті особливо наголошено, що тарифи на електроенергію в Україні значно нижчі, ніж у будь-якій європейській країні. На мій погляд, цей висновок секретаріату повинен поставити крапку в спекуляціях деяких «експертів», які намагаються нав'язати суспільству думку, нібито хтось в Україні переплачує за електроенергію».

Нагадаємо, в липні 2017 року НКРЕКП звернулася до Енергетичного співтовариства з пропозицією провести незалежний аудит діяльності комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram