ГоловнаЕкономікаДержава

Запропонований міністерством енергобаланс загрожує новим Чорнобилем - представник "Енергоатому"

Міненерго підвищило норму кіловат-годин на 700 млн.

Запропонований міністерством енергобаланс загрожує новим Чорнобилем - представник "Енергоатому"
Фото: http://gasunion.org.ua/

Запропонований міністерством енергобаланс загрожує новим Чорнобилем. Про це заявила Тетяна Амосова, директор з інвестицій та перспективного розвитку НАЕК "Енергоатом", у НКРЕКП під час обговорення тарифів компанії на 2019 рік, передає Цензор.НЕТ.

"Ця позиція міністерства необґрунтована. Вона буде безпосередньо впливати на безпеку експлуатації наших електростанцій. Ми не можемо погодитися з цією позицією міністра, вона незаконна, ми будемо її оскаржувати", - наголосила вона.

За словами Амосової, таке істотне збільшення частки атомної генерації можливо тільки у разі зупинки ремонтної компанії на атомних станціях, що несе значні ризики. "Це може призвести до дуже і дуже негативних наслідків. Я як учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС хочу сказати, що з цієї причини, тому що коли в Радянському Союзі такими засобами працювали, це було причиною Чорнобильської катастрофи", - сказала вона.

"Введення в дію бризкальних басейнів наприкінці наступного року дало б у 2020 році плюс 700 мільйонів кіловат-годин. І ми б з цим погодилися абсолютно. Але просто додавання кіловат-годин до нашого вироблення не є обґрунтованим. Ми свою позицію опублікували. Ми звернулися до міністра. Ми надали офіційну нашу позицію НКРЕКП", - наголосила Амосова.

Нагадаємо, за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, в прогнозний баланс електроенергії ОЕС України на 2019 рік будуть внесені радикальні зміни. На відміну від спочатку затвердженого 28 вересня 2018 року енергобалансу, нова редакція документа передбачає різке збільшення виробництва атомної та гідроенергії. Своєю чергою, частка теплової та "зеленої" електроенергії буде знижена.

Згідно з оновленим прогнозним балансом, НАЕК "Енергоатом" повинен виробити на 700 млн кВт-год більше від раніше затвердженого плану (зростання з 83045 до 83745 млн кВт-год). Передбачається, що ПрАТ "Укргідроенерго" збільшить виробництво електроенергії з 8900 до 9600 млн кВт-год.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram