ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман: земельний мораторій діятиме незалежно від того, продовжать його чи ні

Парламент досі не прийняв закон про обіг земель.

Гройсман: земельний мораторій діятиме незалежно від того, продовжать його чи ні
Фото: пресс-служба кабмина

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення залишиться чинним незалежно від того, продовжить його Верховна Рада чи ні.

"Будуть баталії про продовження або непродовження мораторію на землю. Так от хочу сказати, що незалежно від того, продовжать його чи ні, мораторій буде діяти доти, доки парламент не ухвалить закон про обіг земель", - сказав прем'єр-міністр на засіданні уряду в середу.

У перехідних положеннях Земельного кодексу України йдеться про те, що купівля-продаж сільгоспземлі заборонена до набуття чинності закону про обіг земель, але не раніше, ніж 1 січня 2019 року.

Він запропонував поспостерігати за тим, хто буде найбільше піаритися на цій темі і боротися за "перемогу".

"Він і так, і так буде діяти", - повторив Гройсман.

Нагадаємо, до Верховної Ради внесли вже дванадцять законопроектів про продовження земельного мораторію.

Частина з них має жартівливий характер: у пояснювальних записках депутати вказують, що механічна заміна закінчення мораторію не має сенсу, оскільки все одно немає закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. У зв'язку з цим вони пропонують прив'язати цю дату до дня народження Володимира Леніна, до річниці Жовтневої революції, створення СРСР, створення комсомолу або будь-якої іншої абсурдної дати.

Мораторій на продаж землі вперше ввели в 2002 році терміном на п'ять років. Його розглядали як тимчасовий захід, обумовлений тодішнім хаосом на ринку землі. Відтоді мораторій багато разів продовжували, востаннє - до 1 січня 2019 року.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти. Водночас президент Петро Порошенко визнав, що наразі не бачить шансів зняти мораторій на продаж сільгоспземель.

В.о. міністра аграрної політики Максим Мартинюк вважає, що "політичне вікно" для введення ринку землі з'явиться не раніше, ніж у 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram