ГоловнаЕкономікаБізнес

Порошенко підписав раніше ветований закон про збереження лісів

Контрабанда лісоматеріалів стане кримінальним злочином.

Порошенко підписав раніше ветований закон про збереження лісів
Фото: agropolit.com

Президент Петро Порошенко 3 жовтня підписав закон про збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів.

Про це йдеться на сайті голови держави.

Цей закон у кілька разів підвищує штрафи за незаконну вирубку і знищення лісових культур і молодняку.

Президент підписав його тільки з другого разу, оскільки в початковій редакції в законі прописали мораторій на експорт дров. Порошенко, ветуючи законопроект першого разу, вказав, що це лобістська норма, яка суперечить Угоді України і ЄС про зону вільної торгівлі.

6 вересня парламент підтримав його поправки і виключив із закону суперечливе положення.

Прийнятий з поправками Президента законопроект передбачає, що переміщення через кордон необроблених лісоматеріалів поза митним контролем або приховування від митного контролю передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років.

Здійснена повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою з використанням службового становища і повноважень контрабанда передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років з конфіскацією майна. Якщо протиправне діяння здійснюється організованою групою осіб або в особливо великому розмірі, то покарання буде становити 10-12 років тюремного ув'язнення з конфіскацією майна.

Документ передбачає внесення відповідних змін у Кримінальний кодекс.

Також пропонують посилити відповідальність за незаконну вирубку лісу.

Так, незаконна вирубка, яка спричинила істотну шкоду (такою пропонують вважати розмір шкоди, що перевищує більш ніж у 2 тис. разів неоподатковуваний мінімум доходів), транспортування, зберігання і збут незаконно добутої деревини передбачає штраф у розмірі 1-1,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років, або позбавлення волі на той самий термін.

Такі самі дії на території заповідників або природно-заповідного фонду карають штрафом у 1,5-2 тис. неоподатковуваних податком мінімумів або позбавленням волі на 3-5 років, такі самі дії, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, передбачають позбавлення волі на 5-7 років із конфіскацією майна.

Тяжкими пропонують вважати наслідки, які більш ніж у 5 тис. разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram