ГоловнаЕкономікаБізнес

Держлісагентство подасть до суду на британців, які заявили про безконтрольний експорт лісу з України

"Ми подаємо в лондонський суд. Не Печерський, найгуманніший у світі, а лондонський".

Держлісагентство подасть до суду на британців, які заявили про безконтрольний експорт лісу з України

Державне агентство лісових ресурсів має намір подати до суду на британську організацію Earthsight, яка в липні заявила про безконтрольний експорт лісу з України.

У Earthsight підрахували, що український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт у країни ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в 1 млрд євро в 2017 році.

В.о. голови Держлісагентства, депутат Волинської облради Володимир Бондар в інтерв'ю Луцькій програмі "Протилежний погляд LIVE" 28 вересня заявив, що це нахабна брехня.

"Збільшити на мільярд - неможливо, у нас стільки сировини не заготовлюється", - обурився він.

"Британська організація вважає, що збільшилася контрабанда на мільярд. Я повинен сказати, що вся заготівля України за нашою системою - близько 14 млрд гривень, це півмільярда (євро)", - сказав Бондар.

За його словами, дві третини з цього обсягу припадає на внутрішній ринок, а дров вивозиться максимум на 27-100 млн євро.

"Давайте порахуємо. Ліс - це ж не сигарети, якщо він виїжджає, то процес перетину кордону фіксується митницею. За нашими даними, близько 880 тисяч кубів - нехай мільйон для круглого рахунку - вивезли дров. За ціною 27 євро вивозилися ці дрова. Тобто можна сказати, що 27 млн євро було зароблено. Якби ми навіть порахували за ціною пиловочника, тобто вважали, що це не дрова, а ділова сировина, і порахували по 100 євро - це було б тільки 100 млн євро", - сказав він.

Бондар визнав, що в Україні існують проблеми з незаконним вирубуванням лісу, але, за його словами, не в такому обсязі, як вважається у суспільстві.

"Що це за британська організація? Це ж не експерти лісової галузі. Це люди, які ніколи не були в Україні. Вони робили свій висновок виключно за інтернет-статтями", - обурився чиновник.

Він сказав, що Держлісагентство зверталося до Earthsight з проханням спростувати свою публікацію, але не отримала відповіді.

"Ми подаємо в лондонський суд. Не Печерський, найгуманніший у світі, а лондонський. Ми надіслали їм пропозицію, як вимагає англійське законодавство, або пояснити ситуацію, або спростувати, або готуватися до суду. Вони нам не відповіли. Вони нам не надали джерела і не надали нам спростування. Ми почекали необхідний час і подаємо позов до британського суду", - заявив Бондар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram