ГоловнаЕкономікаФінанси

Сбербанк Росії продовжить спроби продати українську "дочку"

"Сушити бізнес з подальшою здачею ліцензії, як нам пропонують, ми не хочемо".

Сбербанк Росії продовжить спроби продати українську "дочку"
Фото: Сергей Нужненко

Сбербанк Росії продовжить спроби продати український ПАТ "Сбербанк", незважаючи на чергову невдачу.

"Для нас єдина розумна тактика в Україні - це продовжувати діяльність банку і спільно з НБУ шукати рішення, як продати наш банк прийнятному для НБУ покупцеві", - цитує ТАСС першого заступника голови правління Сбербанку Льва Хасіса.

Хасіс визнав, що російським банкам непросто працювати в Україні. "Однак ми працюємо, виконуємо всі регуляторні нормативи і будемо намагатися знайти якесь рішення. "Сушити" бізнес з подальшою здачею ліцензії, як нам пропонують, ми не хочемо, тому що це вкрай невигідно. Крім того, з урахуванням введеного в Україні санкційного режиму щодо російських банків, це безперспективна історія", - сказав він.

"Навіть якщо уявити собі, що ми припинили діяльність банку, заплатили б за всіма зобов'язаннями і зібрали борги, все одно забрати свої гроші ми не зможемо, тому що санкції забороняють будь-які рухи грошей з України в бік російських банків. Тому здача ліцензії не має для нас ніяких перспектив і тому ми такий варіант не дуже розглядаємо", - сказав він.

Нагадаємо, ПАТ "Сбербанк" - найбільший з банків з російським капіталом в Україні.

Сбербанк Росії хоче продати його через введені РНБО санкції, але всі спроби росіян позбутися української "дочки" завершилися невдало.

Навесні 2017 року Сбербанк України збиралися купувати Саїд Гуцерієв, син російського мільярдера Михайла Гуцерієва (компанії "Русснефть", "Нефтис", Бинбанк), а також Григорій Гусельников, який є основним акціонером латвійського Norvik Banka. Угоду не схвалив Нацбанк.

Восени 2017 року з'явилися чутки, що Сбербанк купить Валерій Хорошковський. Бізнесмен, який є нині резидентом Монако, досяг принципової домовленості з материнською структурою Сбербанку, але був змушений наприкінці січня 2018 року вийти з переговорів після того, як його юристи дали свій висновок про можливі ризики, пов'язані з порушенням санкцій законодавства ЄС у разі прямої або опосередкованої купівлі українського Сбербанку.

У березні 2018 року Національний банк України відмовив Паритетбанку в купівлі ПАТ "Сбербанк" у зв'язку з невідповідністю заявника вимогам законодавства України.

У червні білоруси подали повторну заявку і знову отримали відмову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram