ГоловнаЕкономікаДержава

Україна за допомогою НАТО починає ліквідацію могильника радіоактивних відходів "Цибулеве"

Вартість проекту - 1,5 млн євро. Він розрахований на 18 місяців.

Україна за допомогою НАТО починає ліквідацію могильника радіоактивних відходів "Цибулеве"
архивное фото
Фото: Пресс-служба Госатомрегулирования

Україна за допомогою НАТО починає ліквідацію могильника радіоактивних відходів "Цибулеве" в Кіровоградській області.

Про це повідомив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук на прес-конференції в середу.

"Хочу сказати, що роботи на "Цибулевому" планують здійснити згідно з тими самими механізмами, що й на "Вакуленчуку". По-перше, проведуть радіаційне обстеження об'єкта, вивчення історичних даних про майданчик, радіологічні та екологічні дослідження. По-друге, підготують відповідне технологічне рішення, здійснять попередню обробку радіоактивних відходів, їх вилучення, кондиціювання, пакування у відповідні контейнери і транспортування до місць захоронення", - сказав він.

Вартість проекту - 1,5 млн євро. Він розрахований на 18 місяців.

Нагадаємо, що радянська влада в 1960-1990 роках створила на території УРСР кілька могильників радіоактивних відходів, які з 1991 року перейшли Україні без необхідної інформації про характер і властивості цих відходів. Два могильники розташовані в окупованому Криму, один - біля Делятина в Івано-Франківській області, один - біля Цибулевого на Кіровоградщині. Також сховище радіоактивних відходів є на території Донецького казенного заводу хімвиробів, який перебуває під контролем бойовиків.

Ще один могильник був у районі селища Вакуленчук у Житомирській області, 2016 року в рамках угоди з НАТО про перезахоронення відходів його ліквідували.

У рамках ліквідації могильника радіоактивні відходи були вилучені і з будівлі сховища, і з навколишньої території. Після цього конструкції могильника демонтували, а його майданчик - рекультивували. Частину відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання відвезли на зберігання в Київському міжобласному спеціальному комбінаті. Тверді ДІВ у вигляді залізобетонних конструкцій сховища і зацементовані рідкі ДІВ передали могильнику "Буряківка" в Чорнобильській зоні відчуження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram