ГоловнаЕкономікаДержава

Тільки 5-10% українських студентів у Польщі планують повернутися в Україну, - Дещиця

Половина учнів планує залишитися в Польщі, решта - продовжити освіту в інших європейських країнах.

Тільки 5-10% українських студентів у Польщі планують повернутися в Україну, - Дещиця
Фото: EPA/UPG

Із 40 тисяч українських студентів, які здобувають вищу освіту в Польщі, своє бажання повернутися і працювати в Україні декларують тільки 5-10%. При цьому кількість українців, які їдуть навчатися до Польщі, з кожним роком зростає. Такі дані озвучив посол України в Польщі Андрій Дещиця в інтерв'ю виданню "Главком".

"Ті опитування, які проводили серед студентів, свідчать, що 5-10% задекларували, що хочуть повертатися в Україну. Решта збираються продовжити навчання або проживання в Польщі. Це приблизно половина з них. Інша половина збирається їхати далі на Захід вчитися або працювати", - розповів посол.

Дещиця зазначив, що це не означає, що молоді люди взагалі не повернуться в Україну, адже в перспективі вони можуть сформувати основу для того, щоб потім повертатися в Україну й інвестувати в неї.

Дещиця зазначив, що названа ним раніше цифра 1 мільйон громадян, які виїхали в Польщу, є умовною.

"Це дуже умовна цифра. Є серед них ті, хто отримав національні візи, має посвідку на проживання або дозвіл на роботу. Дуже складно сказати, чи перебувають далі в Польщі всі ці люди, тому що людина може заїхати в Польщу і поїхати далі в інші країни ЄС", - розповів посол.

Він також зазначив, що підрахувати всіх трудових мігрантів у сусідній країні непросто, адже, згідно з новим польським законом, українець, який приїхав до Польщі, відразу має право працювати. Паралельно з цим громадянин подає документи на отримання дозволу на роботу.

"Є проміжок часу між подачею заяви на роботу і отриманням дозволу, який не відображається в статистичних даних. І саме тому ми не можемо достеменно знати, скільки людей вже працюють, але ще не отримали дозволу", - додав він.

Раніше повідомляли, що в першому кварталі українці переказали з Польщі 2,9 млрд злотих (понад 800 млн дол.). Нацбанк очікує зростання обсягу грошових переказів в Україну від трудових мігрантів цього року на 24,7%, тобто до $11,6 млрд. У 2019 надходження від трудової міграції також будуть зростати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram