ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд зняв з Коболєва штраф на 7 млрд гривень

Рішення щодо другої частини штрафу в розмірі 1,3 млрд грн ще не ухвалено.

Суд зняв з Коболєва штраф на 7 млрд гривень
Коболев
Фото: Макс Требухов

Подільський районний суд Києва 23 липня скасував штраф у розмірі 7,027 млрд гривень, накладений на голову НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва Енергетичною митницею Державної фіскальної служби.

Про це йдеться в судовому реєстрі.

Рішення щодо другої частини штрафу в розмірі 1,3 млрд грн ще не прийнято.

Профільне видання enkorr пише, що штраф виписав начальник енергомитниці Ігор Піковський у лютому 2018 року. Митниця звинуватила Коболєва в тому, що він не забезпечив подачу додаткової митної декларації з повним пакетом супутніх документів, оформлюючи імпорт газу з Росії 2015 року, що призвело до несплати ПДВ на суму 2,3 млрд грн.

Йдеться про придбання природного газу в "Газпрому" в жовтні 2015 року. "Нафтогаз" досі не закрив митну декларацію стосовно цього імпорту, оскільки сторони не підписали акт прийому-передачі. НАК пояснює це тим, що "Газпром" включив у цей акт обсяги газу, який росіяни несанкціоновано постачали на не підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей. Цих обсягів "Нафтогаз" не визнає і відмовляється підписувати виставлений "Газпромом" акт.

"Нафтогаз" припинив постачання газу на неконтрольовані території Донецької та Луганської областей 19 лютого 2015 року. З того часу постачання газу на цю територію здійснює російський "Газпром". До 2018 року він виставляв рахунки на його оплату "Нафтогазові". Українська компанія не визнає цих постачань, оскільки вони здійснюються без її контролю і відома. Цей газ був предметом спору в Стокгольмському арбітражі, який став на бік української компанії. Після винесення рішення арбітражем "Газпром" припинив виставляти "Нафтогазу" рахунки за цей газ.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко особисто просив генерального прокурора і в.о. голови ДФС перевірити обґрунтованість претензій фіскальної служби до Коболєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram