ГоловнаЕкономікаБізнес

Керівництво майбутнього оператора ГТС звільняється

Рішення пов'язане з відсутністю фінансування і перспектив анбандлінгу.

Керівництво майбутнього оператора ГТС звільняється
Фото: EPA/UPG

Керівництво ПАТ "Магістральні газопроводи України", що має отримати активи української газотранспортної системи від "Укртрансгазу", звільнилося в повному складі.

За даними джерел РБК-Україна, топ-менеджмент "Магістральних газопроводів України" звільняється через відсутність фінансування і перспектив анбандлінгу (виділення функції транзиту газу в окрему компанію). Серед тих, хто написав заяву про відставку - в.о. голови правління МГУ Валерій Ноздрін.

На цей момент оператором газотранспортної системи є "Укртрансгаз". Однак після остаточного виконання рішень Стокгольмського арбітражу щодо транзитного контракту  уряд має намір передати функції оператора ГТС "Магістральним газопроводам України".

У листопаді 2016 року Кабмін у рамках реформування "Нафтогазу" прийняв рішення про створення нової компанії-оператора ГТС - ПАТ "МГУ", 100% акцій якої перебувають у власності держави.

Але згідно з рішенням Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма від 28 лютого 2018 року, анбандлінг вимагає або письмової згоди "Газпрому" на приєднання до транзитного контракту нового оператора, або ж відповідних домовленостей з російською стороною про внесення змін у чинний контракт.

Жоден із цих варіантів не є здійсненним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram