ГоловнаЕкономікаБізнес

Блок №3 ЮУАЕС повністю перейшов з російського на американське ядерне паливо

Україна йшла до цього з 1998 року.

Блок №3 ЮУАЕС повністю перейшов з російського на американське ядерне паливо
Фото: sunpp.mk.ua

Третій енергоблок Южно-Української атомної електростанції 16 липня став першим енергоблоком в Україні, який працює виключно на паливі компанії Westinghouse.

Про це йдеться на сайті НАЕК "Енергоатом".

"Уперше в Україні на третьому енергоблоці Южно-Української АЕС уся зона реактора працює на 163 касетах, на паливі компанії Westinghouse", - оголосив голова "Енергоатому" Юрій Недашковський.

Недашковський назвав повний перехід енергоблоку на американське паливо визначною подією, до якої йшли 20 років. Це дозволить перейти від дослідного до промислового використання палива американської компанії у 2019 році.

Нагадаємо, в Україні 13 атомних блоків типу ВВЕР-1000 і два блоки типу ВВЕР-440.

Раніше Україна закуповувала тепловидільні збірки для реакторів виключно в Росії, але з 2005 року в країну також надходить паливо американської Westinghouse. Нинішній договір "Енергоатому" і Westinghouse Electric передбачає постачання ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних енергоблоків до 2025 року.

У 2017 році Україна купила палива Westinghouse на 164,458 млн, палива російської компанії "ТВЕЛ" - на 368,964 млн. Частка палива Westinghouse в сумарному імпорті склала 41,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram