ГоловнаЕкономікаФінанси

Економічне зростання може коштувати Україні 70-90 млн доларів виплат додатково з 2021 року - оцінка

Суми виплат ВВП-варантів залежать від темпів зростання української економіки.

Економічне зростання може коштувати Україні 70-90 млн доларів виплат додатково з 2021 року - оцінка
Фото: sinet.com.ua

Прив'язані до темпів зростання ВВП цінні папери (варанти), які Україна випустила у 2015 році для реструктуризації та списання 20% частини свого основного боргу, можуть коштувати бюджету по 70-90 млн доларів у перші роки виплат. Про це на зустрічі з журналістами сказав фінансовий аналітик інвесткомпанії ICU Михайло Демків.

"Ми припускаємо, що виплати за варантами можуть скласти по 70-90 млн доларів у перші роки", - сказав Демків.

Щоб умовити кредиторів піти на поступки, уряд України під керівництвом Арсенія Яценюка випустив цінні папери, виплати за якими залежать від зростання економіки. Ідеологом цієї угоди і головним перемовником була міністр фінансів Наталія Яресько. Докладно про умови реструктуризації зі списанням ми писали у 2015 році.

Виплати починаються з 2021 року за умови, що номінальний ВВП України станом на 2019 рік перевищить 125,4 млрд доларів, а темпи зростання економіки сягнуть 3%. У такому разі кредитори отримають до 15% суми приросту ВВП понад зазначену суму. Якщо економіка України буде зростати швидше від 4%, то кредитори заберуть вже 40% приросту ВВП. До 2025 року річні виплати не можуть перевищувати 1% від ВВП, але після цього до 2040 року такого обмеження немає, що може вилитися у великі суми виплат.

Нагадаємо, Вадим Храмов, віце-президент з глобальних досліджень у Bank of America Merrill Lynch в Лондоні, головний економіст з питань України і стратег з ринків Ізраїлю, країн Східної Європи і СНД, оцінював угоду 2015 року між Україною і кредиторами як вигідну для кредиторів. "Кредитори могли б погодитися на угоду і без варантів", - говорив Храмов в інтерв'ю LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram