ГоловнаЕкономікаДержава

У ДТЕК назвали умови приходу інвестицій в енергетику, - комерційний директор ДТЕК Енерго

У рейтингу Doing business (Світового банку) Україна займає 80 місце, поступаючись, зокрема, Монголії, Ботсвані, Киргизстану.

У ДТЕК назвали умови приходу інвестицій в енергетику, - комерційний директор ДТЕК Енерго
Фото: Макс Левин

Від успішності проведення реформи ринку електроенергії безпосередньо залежить інвестиційна привабливість енергетичного сектору України. Про це під час IX Національного експертного форуму Інституту Горшеніна заявив комерційний директор ДТЕК Енерго Віталій Бутенко.

Він зазначив, що в рейтингу Doing business (Світового банку) Україна займає 80 місце, поступаючись, зокрема, Монголії, Ботсвані, Киргизстану.

«Інвестори прийдуть, якщо розумітимуть інструменти повернення капіталу. Ринок повинен дати таке розуміння. До того моменту інвесторові повинні запропонувати рівнозначні перехідні рішення - зокрема в питанні ціноутворення на енергоресурси. У чинній моделі ринку, що передбачає ручне ціноутворення, такі гарантії неможливі», - зазначив спікер.

Він також наголосив, для успішного проведення реформи важливо вирішити проблеми, пов'язані з впливом політики на енергетику і економіку в цілому.

«Поки цей вплив не усунути, будь-які реформи - під високим ризиком. Необґрунтоване втручання слід замінити конструктивним фаховим діалогом, у якому сторони чутимуть одне одного», - резюмував Віталій Бутенко.

Закон «Про ринок електричної енергії України» набув чинності 2017 р. Він упроваджує норми Третього енергетичного пакету ЄС, у тому числі в питанні поділу обленерго за напрямками розподілу і постачання електроенергії. Новий ринок має запрацювати з 1 липня 2019 р. Значну частину вторинного законодавства слід прийняти 2018 р.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram