ГоловнаЕкономікаДержава

Децентралізація системи держархбудконтролю впливає на рівень розвитку регіонів, - Кудрявцев

За 2,5 року реформи містобудівні повноваження отримали 95 громад України.

Децентралізація системи держархбудконтролю впливає на рівень розвитку регіонів, - Кудрявцев
Фото: ГАСИ

Поточний стан процесу децентралізації в сфері містобудування та подальші перспективи впровадження реформи стали темою круглого столу, що відбувся 20 квітня за участю представників законодавчої, виконавчої влади та місцевого самоврядування. Зокрема, в заході взяли участь голова Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) України Олексій Кудрявцев, представники Асоціації міст України, комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, Міністерства екології та природних ресурсів, міські голови.

За словами Олексія Кудрявцева, за фактично 2,5 роки реформи містобудівні повноваження отримали 95 громад України - як великі міста і обласні центри, так і населені пункти чисельністю до 50 тис. жителів: "Реформа дійсно відбулася. Сьогодні майже всі новостворені органи архбудконтролю працюють як єдиний злагоджений механізм. І місцеве самоврядування є нашою потужною командою в розвитку будівельної галузі".

Фото: ДАБІ

На сьогодні можна виділити громади, де рівень відповідальності і здійснення містобудівних повноважень є найвищим. Так, за плідну співпрацю та особисті досягнення у виконанні завдань, пов'язаних з формуванням і забезпеченням реалізації державної політики в сфері здійснення державного архітектурно-будівельного контролю Голова Держархбудінспекції підписав почесні грамоти керівникам трьох міст - харківському міському голові Геннадію Кернесу, дніпровському меру Борису Філатову і міському голові Тернополя Сергію Надалу.

"ДАБІ і в подальшому готова співпрацювати з громадами, надавати необхідну консультаційну підтримку і передавати повноваження. Адже реформа децентралізації містобудівних повноважень важлива, її ефективність підтверджена як міжнародним, так і нашим досвідом впровадження. Сьогодні від рівня виконання відповідних функцій на місцях залежить розвиток регіонів і економіки країни загалом. І можна констатувати, що є громади, які досить успішно включилися в процес і ефективно працюють", - зазначив Олексій Кудрявцев.

Перший заступник голови комітету Ради з питань будівництва і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський зазначив, що за час прийняття Урядом концепції щодо децентралізації здійснено максимальну передачу повноважень територіальним громадам з фінансуванням на місцях. Місцеві громади отримали можливість для вирішення питань освіти, охорони здоров'я, будівництва й ефективного розвитку власних територій. У багатьох прийнятих законодавчих актах з питань децентралізації важливе місце займає закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері державного архітектурно-будівельного контролю". Дія документа дає свої результати, проте виявлені і певні прогалини.

"Є ініціатива народних депутатів продовжити зміни законодавства, щоб з одного боку значно розширити повноваження, а з іншого - зробити безперервним виконання відповідних функцій. Там, де виникає правова колізія і органи архбудконтролю на місцях не можуть в повному обсязі забезпечити виконання відповідних зобов'язань, щоб була можливість підхопити ці повноваження і надати відповідну допомогу. Комітет працює максимально відкрито і ми запрошуємо всіх до плідної дискусії. Давайте обмінюватися думками і робити все, щоб законодавче регулювання в непростих умовах було максимально ефективним", - зазначив Дмитро Андрієвський.

Зокрема, в рамках заходу обговорювали підготовлений народним депутатом України Геннадієм Кривошеєм законопроект про тимчасове призупинення при необхідності повноважень новостворених органів, а також подальшого їх відновлення - після рішення громадою проблемних питань і забезпечення належного виконання функцій архбудконтролю на місцевому рівні.

"Ми зробили дуже хорошу річ, коли в дійсності дозволили і передали велику кількість повноважень місцевому самоврядуванню. Я підтримую, максимально потрібно передати все на органи місцевого самоврядування. Але в процесі виявляються громади, які говорять: ми взяли повноваження, а тепер нічого не можемо зробити. У запропонованому законопроекті прописаний сам порядок передачі, а також тимчасового припинення повноважень. Хотів би почути зауваження і пропозиції учасників, щоб ми разом вийшли з конкретним рішенням і виробили реальний дієвий механізм роботи", - зазначив Геннадій Кривошей.

Положення документа викликали жваву дискусію, і учасники заходу дійшли згоди детальніше опрацювати законопроект і надати свої пропозиції і зауваження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram