ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" заявив, що не продовжуватиме контракт з Україною на транзит, але готовий до переговорів

"Контракт на транзит продовжено не буде, але це не означає, що транзиту не буде".

"Газпром" заявив, що не продовжуватиме контракт з Україною на транзит, але готовий до переговорів
Фото: EPA/UPG

Російський газовий монополіст "Газпром" і "Нафтогаз України" поки що не починали переговорів про майбутнє транзиту російського газу через Україну - є лише консультації на цю тему.

Про це заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, передає "Інтерфакс-Україна".

"Поточний контракт за жодних умов, навіть у разі зміни Сонця і Місяця, продовжуватися не буде. Контракт на транзит через Україну продовжено не буде, але це не означає, що транзиту не буде. Близько двох років тому Путін доручив провести переговори про транзит газу через Україну після закінчення контракту", - сказав він.

"Україна стала членом європейського енергопростору, але досі вимоги про розподіл ГТС не відбулося, при цьому незрозуміло, за яким принципом буде організовано транзит, яким буде тариф. На питання, скільки буде транзит, зараз відповісти неможливо. Україна повинна обґрунтувати економічну привабливість транзиту через свою територію. Поки що немає переговорів, є консультації. Підсумком міг би стати не тільки обсяг, а й умови транзиту. З урахуванням зсуву нашого центру газовидобутку треба, щоб Україна зробила свою пропозицію, але це стосується не тільки ставок і обсягів тарифу - дуже багато економічних умов транзиту", - додав Медведєв.

При цьому він заявив, що "Газпром" готовий до переговорів про новий договір.

"Щодо нового договору на транзит - ми готові до переговорів. Арбітражні розгляди можуть не тільки перешкодити, а й допомогти цим переговорам. М'яч на українській стороні - вони повинні обґрунтувати привабливість і можливість транзиту", - підсумував він.

Нагадаємо, газовий і транзитний контракти між Україною і Росією чинні до кінця 2019 року. На початку березня "Газпром" оголосив про початок процедури розірвання контрактів з "Нафтогазом".

У лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за непрокачування передбачених транзитним контрактом 110 млрд кубометрів газу на рік. У грудні 2017 року арбітраж присудив "Газпрому" 2 млрд доларів у суперечці компаній за контрактом від 2009 року на постачання газу, тож "Нафтогаз" мав отримати від російської монополіста 2,56 млрд доларів.

Також арбітраж зобов'язав "Газпром" до кінця транзитної угоди у 2019 році транспортувати через Україну 110 млрд кубометрів газу на рік або платити за недопостачання обсягів.

Росія не погодилася з цим рішенням і подала скаргу у шведський Апеляційний суд округу Свеа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram