ГоловнаЕкономікаДержава

S&P зберегло рейтинг України "B-" і поліпшило прогноз ВВП на 2018 рік

Агентство очікує, що Україна продовжить співпрацю з МВФ.

S&P зберегло рейтинг України "B-" і поліпшило прогноз ВВП на 2018 рік
Фото: ukranews.com

Міжнародне рейтинговое агентство Standard & Poor's (S&P) підтвердило довгостроковий суверенний рейтинг України в іноземній і національній валютах на рівні "B-". Він залишається незмінним з грудня 2015 року.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на повідомлення S&P

Прогноз щодо рейтингу - "стабільний".

"Наші рейтинги України відображають слабкість її економіки (з точки зору рівня доходів на душу населення), а також несприятливе інституційне середовище і складну політичну ситуацію, значний вплив на які дає корумпованість різних рівнів управління", - відзначає агентство в релізі.

Суверенні рейтинги України обмежуються значними ризиками рефінансування зовнішнього боргу, що призводить до необхідності дотримання вимог у рамках програми підтримки українського уряду з боку МВФ.

"Незважаючи на те, що бюджетний дефіцит скорочується, обсяг державного боргу залишається значним унаслідок витрат, пов'язаних з "розчищенням" банківського сектора і лише невеликого прогресу в скороченні значного дефіциту Пенсійного фонду країни", - вказують аналітики S&P.

Як позитивний чинник агентство відзначає успішне управління урядом України своїми зобов'язаннями в 2017 році, що дозволило скоротити потреби в рефінансуванні, особливо в 2019 році, а також у 2020 році.

"Крім того, рейтинги України, як і раніше, стримуються високим рівнем інфляції споживчих цін, який значно перевищує цільовий показник НБУ. Механізм трансмісії грошово-кредитної політики залишається слабким унаслідок дуже високої частки проблемних кредитів українського банківського сектора", - вказує S&P.

Воно зазначає, що стабільний прогноз відображає очікування того, що український уряд проводитиме реформи, необхідні для надання п'ятого траншу в рамках програми розширеного фінансування МВФ.

У рамках підтвердження рейтингу України Standard & Poor's переглянуло свої макропрогнози.

Якщо раніше агентство прогнозувало Україні зростання ВВП на 2,6% в 2018 році з прискоренням до 3% і 3,2% в наступні два роки, то тепер прогноз на 2018 рік становить 3,1%, а на 2019-2021 рр. - 2, 9%.

Щодо інфляції агентство незначно погіршило її оцінку на цей рік - з 8,7% до 8,9%, але поліпшило на два наступні - відповідно з 8% і 7,5% до 7,5% і 7%.

S&P у своєму прогнозі також відкоригувало очікування курсу гривні на кінець цього року - з 27,3 грн/$1 до 29,5 грн/$1. Окрім того, якщо раніше агентство очікувало, що наприкінці 2019-го і 2020 років курс гривні залишатиметься стабільним на рівні 27,5 грн/$1, то тепер розраховує на його ослаблення до кінця наступного року до 30,5 грн/$1 з наступним зміцненням до 29,8 грн/$1 до кінця 2020 року і 28,8 грн/$1 - до кінця 2021 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram