ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ оцінив зростання ВВП за перший квартал у 2,3%

Нацбанк відзначив сприятливі зовнішньоекономічні умови для України.

НБУ оцінив зростання ВВП за перший квартал у 2,3%
Фото: пресс-служба НБУ

У першому кварталі 2018 року реальний валовий внутрішній продукт виріс на 2,3% порівняно із січнем-березнем 2017 року, повідомляє Нацбанк у своєму інфляційному звіті.

"Внутрішній попит - і споживчий, і інвестиційний - залишився основним двигуном економічного зростання. Підтримували зростання подальше підвищення доходів населення, високі ділові очікування, а також сприятливі зовнішньоекономічні умови. Крім того, певний внесок мало і зниження бази порівняння під впливом розриву виробничо-логістичних зв'язків з НКТ [неконтрольованими територіями Донбасу] минулого року, проте цей фактор у повній мірі дасться взнаки в наступних кварталах. Дещо стримувало економічну активність погіршення погодних умов наприкінці кварталу", - йдеться в документі.

Нацбанк зазначає, що збереження сприятливих зовнішньоекономічних умов і попиту на окремі товари з боку країн ЄС на початку 2018-го забезпечувало стійке зростання експорту. Однак темпи зростання імпорту були вищими через активний споживчий попит на тлі зміцнення гривні. У результаті в січні-лютому 2018-го дефіцит торгівлі товарами збільшився до 1,3 млрд доларів.

В інфляційному звіті Нацбанк зберіг прогноз прискорення зростання реального ВВП у 2018 році до 3,4% з 2,5% у 2017 році з подальшим його уповільненням до 2,9% у 2019-2020 роках.

Нагадаємо, Світовий банк прогнозує зростання ВВП України у 2018 році на 3,5%, а консенсус-прогноз Міністерства економічного розвитку і торгівлі становить 3,2%. У 2017 році ВВП України збільшився на 2,5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram