ГоловнаЕкономікаФінанси

Антикорупційні експерти розкритикували законопроект про створення Бюро фінбезпеки

Фахівці відзначають відсутність можливості для громадськості реально контролювати орган.

Антикорупційні експерти розкритикували законопроект про створення Бюро фінбезпеки
Святослав Дубина
Фото: Макс Левин

У законопроекті про створення Національного бюро фінансової безпеки (НБФБ) не передбачений дієвий спосіб громадського контролю під час обрання та звільнення керівника і працівників органу. Про це заявив Святослав Дубина, експерт урядово-громадської ініціативи "Разом проти корупції" під час круглого столу, присвяченого темі фінансової поліції, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ.

"Питання створення конкурсної комісії. Вибрали найбільш критикований спосіб відбору кандидата, згідно з яким тільки політичні сили визначають кандидатів до конкурсної комісії з обрання керівника органу... Також до конкурсної комісії допускаються держслужбовці. Якщо орган перевірятиме держслужбовців, і вони ж будуть вибирати керівника, то це конфлікт інтересів. Процедура відбору заступників і працівників підконтрольна тільки керівнику, оскільки 4 з 7 кандидатів до конкурсної комісії є представниками керівника. Роль громадськості, для якої передбачене одне місце в конкурсній комісії, тільки легітимізує рішення, але реального впливу немає", - сказав Дубина.

Разом з тим, за словами експерта, в альтернативних законопроектах громадськість представляє більшість від складу дисциплінарної комісії. Тобто фактичний вплив суспільства на прийняття рішень передбачено.

Також фахівець розкритикував положення законопроекту про НБФБ, в якому йдеться про заборону участі в конкурсній комісії тих, хто не володіє українською мовою, обмежуючи таким чином можливість залучати авторитетних фахівців з-за кордону.

"Також є конфлікт інтересів, якщо створити орган фінансової безпеки в системі виконавчої влади. Адже вони будуть розслідувати і їхні злочини. Наприклад, Адміністрація Президента фінансується з державного бюджету, і тоді питання - чи буде цей орган перевіряти АП на розкрадання бюджетних коштів?" - зазначив Дубина.

Крім цього, фахівець не вважає за доцільне надавати повноваження президенту з контролю органу фінбезпеки, зокрема, в законопроекті про НБФБ сказано, що президент має право призначати і звільняти керівника цього відомства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram