ГоловнаПолітика

Бюро фінбезпеки повинно підпорядковуватися виключно Верховній Раді і Президенту, - співавтор законопроекту

Одна з головних завдань органу - протидія відмиванню коштів.

Бюро фінбезпеки повинно підпорядковуватися виключно Верховній Раді і Президенту, - співавтор законопроекту
Вячеслав Некрасов
Фото: Макс Левин

Національне бюро фінансової безпеки (НБФБ), яке, згідно з розробленим Комітетом з питань податкової та митної політики законопроектом, замінить податкову міліцію, не повинно підпорядковуватися жодному з міністерств, а повинно бути підзвітним виключно Верховній Раді і Президенту України.

Про це заявив В'ячеслав Некрасов, член авторського колективу законопроекту "Про НБФБ" на круглому столі, присвяченому темі фінансової поліції, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ.

На його думку, новостворений орган повинен бути рівновіддаленим від усіх гілок влади і державних інститутів, які можуть впливати на його діяльність.

"Завданнями НБФБ є забезпечення фінансової безпеки шляхом захисту державних фінансів на вході в бюджет, розподіл бюджетних ресурсів і протидія відмиванню коштів, отриманих злочинним шляхом. Це три ключові речі", - сказав Некрасов.

На його думку, Бюро фінбезпеки не повинно підпорядковуватися жодному з міністерств.

"Сьогодні МВС перебуває у складі Кабміну, податкова міліція також функціонує у складі Міністерства фінансів. З цим пов'язане велике невдоволення", - зазначив Некрасов.

Також, за словами співавтора законопроекту, в роботі НБФБ передбачені певні запобіжні заходи проти несанкціонованого втручання в бізнес. Так, відкривати кримінальне провадження орган зможе тільки після аналітичного висновку.

Система добору кадрів буде здійснюватися за результатами конкурсного відбору, додав Некрасов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram