ГоловнаЕкономікаБізнес

Польща викупить Гданську судноверф у Тарути

Бізнесмен вирішив позбутися польських активів.

Польща викупить Гданську судноверф у Тарути
Сергей Тарута
Фото: Макс Требухов

Польське держагентство розвитку промисловості (ARP) повідомило про завершення першого, "найважливішого" етапу переговорів про викуп частки Сергія Тарути в суднобудівному заводі Gdańsk Shipyard і компанії-виробника веж для вітроелектростанцій GSG Towers.

"28 березня цього року сторони підписали угоду (так званий term sheet) щодо основних умов заключної угоди ... Обидві сторони домовилися про ключові умови угоди і про графік переходу до ARP контролю над компаніями", - повідомляється на сайті агентства, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Держагентство вказує, що цьому передувало кілька тижнів інтенсивних переговорів, які почалися в січні, після того як ARP подала заявку на викуп активів у українського інвестора.

Тарута в коментарі "Громадському" уточнював, що переговори вела його дочка, оскільки він нині не займається бізнесом.

У повідомленні ARP відзначається, що пропозиція польського агентства про покупку має ринковий характер, проте будь-які інші дані відсутні. Відповідно до прес-релізу, закриття угоди як і раніше вимагає виконання низки умов, узгоджених обома сторонами, в тому числі отримання схвалення польського антимонопольного відомства.

ARP планує після отримання контролю над підприємствами стабілізувати ситуацію на них і продовжити їх діяльність за основним профілем: суднобудування і морська енергія вітру.

Держагентство уточнює, що нині воно володіє 18,95% Gdańsk Shipyard і 50% GSG Towers, тоді як інші частки і операційний контроль належать українському інвестору.

Згідно з релізом, на суднобудівному заводі зараз працює близько 140 осіб, а на GSG Towers - близько 430 осіб.

Нагадаємо, ISD Polska придбала 76% акцій Гданська судноверфі в 2007 році. Пізніше суднобудівний бізнес виведено зі складу корпорації ІСД, і контроль над ним зосередив Тарута. Український інвестор і ARP багато років вели суперечку про необхідність і способи докапіталізації Гданської судноверфі, що опинилася в складній фінансовій ситуації, а також про виконання плану її реструктуризації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram