ГоловнаЕкономікаФінанси

Фінансова поліція повинна взяти на себе деякі повноваження СБУ, - Острікова

Нардеп внесла на розгляд парламенту альтернативний законопроект про орган фінбезпеки.

Фінансова поліція повинна взяти на себе деякі повноваження СБУ, - Острікова
Татьяна Острикова
Фото: Макс Левин

Народний депутат Тетяна Острікова вчора, 3 квітня, внесла на розгляд парламенту альтернативний законопроект про фінансову поліцію (№4228 "Про правові засади організації і діяльності фінансової поліції»).

Про це вона заявила на круглому столі, присвяченому темі фінансової поліції, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ.

"Головне завдання цього органу - відновлення довіри бізнесу до правоохоронних органів і відмова від силового тиску на бізнес. Бізнес на бізнесі треба усунути", - сказала Острікова.

Нардеп, яка є автором законопроекту №4228, вважає, що Фінансова поліція повинна бути єдиним органом у країні, який буде займатися злочинами у сфері публічних фінансів.

"Тож у нашому законопроекті ми пропонуємо зміни в дуже велику кількість законів, які, зокрема, стосуються діяльності СБУ і її повноважень захисту економіки... Для чого відволікати потенціал Служби безпеки на економіку? Нехай займаються сферою національної безпеки, шпигунством, державною зрадою, тероризмом і запобіганням цим речам", - підкреслила Острікова.

"По-друге, Фінансова поліція не повинна стати кишеньковим органом того чи іншого політика... Це гарантується першою статтею нашого законопроекту, де сказано, що "фінансова поліція - це центральний орган виконавчої влади". Раніше в законопроекті було прописано, що це буде правоохоронний орган, ми це змінили", - висловилася Острікова.

За словами нардепа, згідно із законопроектом №4228, діяльність фінансової поліції координуватиме Кабінет Міністрів через міністра фінансів.

"Ми зареєстрували законопроект про фінансову поліцію ще в березні 2016 року. Два роки ми займалися його доопрацюванням. Отримали висновок уряду, вчених із Харківської юридичної академії та з Ірпінської податкової академії. Зауваження давали всі міністерства і всі правоохоронні органи: СБУ, Нацполіція, прокуратура. Ті зауваження, які були юридично обґрунтованими, ми допрацювали і включили в текст законопроекту. Ми взяли все позитивне із законопроекту Южаніної", - додала Острікова.

Нагадаємо, на розгляд парламенту також внесено законопроект про Національне бюро фінансової безпеки, розроблений Комітетом з питань податкової та митної політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram