ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін передав у Верховну Раду проект закону про протидію тиску на бізнес

Бізнес-асоціації підтримали розроблений урядом документ.

Кабмін передав у Верховну Раду проект закону про протидію тиску на бізнес
Фото: Владислав Мусиенко

Представники ділових кіл України схвалили розроблений Кабміном законопроект про протидію необґрунтованому тиску на бізнес. Про це йшлося на зустрічі прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з представниками основних бізнес-асоціацій України і підприємницьких об'єднань, повідомляє прес-служба уряду.

Як підкреслив прем'єр-міністр, документ входить у пакет законодавчих актів, прийняття яких сприятиме пожвавленню ділової активності України, формуванню сприятливого ділового клімату і розвитку підприємництва, що дозволить досягти показників зростання економіки на рівні 5-7%. На початку листопада законопроект був схвалений Кабінетом Міністрів і переданий до парламенту.

"Це наша спільна позиція з Президентом України, головою Верховної Ради - ми можемо внести цей документ у порядок денний, розглянути на комітеті і проголосувати в цілому, - сказав Гройсман. - Для нас дуже важливим і незмінним пріоритетом є розвиток економіки і побудова інвестиційного клімату. І тут ми говоримо про формування законодавства і про захист реального сектору від свавілля і беззаконня, перш за все з боку правоохоронних органів". Він сподівається на якнайшвидше прийняття законопроекту депутатами.

Важливість "ініціатив обмеження можливості тиску на бізнес з боку правоохоронних органів" відзначив і президент Американської торгової палати в Україні Андрій Гундер. За його словами, чинний лист-орієнтування Генеральної прокуратури України передбачає способи захисту, але вони повинні бути жорсткішими і чітко закріпленими. "Ділова спільнота впевнена, що закріплення відповідних положень у процесуальному законодавстві зробить механізми захисту бізнесу ефективнішими", - зазначив експерт.

Виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко вважає, що проект закону, поданий Кабміном, став логічним продовженням діалогу влади і бізнесу й увібрав пропозиції ділових кіл, озвучені у вересні під час великої наради за участю президента, прем'єр-міністра, народних депутатів і керівництва ГПУ.

Разом із тим вона впевнена, що цей крок потрібно довести до кінця і не тільки прийняти законопроект у парламенті, а й проконтролювати його сумлінне виконання: "Нерідко в нас приймаються закони, які потім не виконуються. Але якщо ми побачимо увагу президента, глави уряду, думаю, ми отримаємо істотний крок у розвитку ділового клімату. Бізнес оцінить це позитивно. І оцінить як сприятливе ставлення влади до підприємців".

Президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах каже, що "прийняття цього закону дозволить створити цивілізованіші умови для ведення бізнесу в Україні, що важливо і з погляду припливу інвестицій".

"За критерієм "захист прав власності" дослідження Всесвітнього економічного форуму Україна посідає 128 місце серед 137 досліджуваних. Високий рівень корупції, часті випадки необґрунтованих обшуків, "масок-шоу", рейдерства і т.д. повільно знищують бізнес та інвестиційний клімат. На жаль, підприємець часто розглядається як потенційний "злочинець", а не внутрішній інвестор, який буде сприяти створенню нових робочих місць і збільшенню доходів бюджету", - говорить Кінах і додає при цьому, що ухвалення законопроекту повинно змінити це.

Нагадаємо, у вересні цього року в Києві пройшла велика нарада за участю президента України, прем'єр-міністра, народних депутатів і керівництва Генеральної прокуратури. Однією з ініціатив, проголошених під час зустрічі, стала ініціатива "Маски-шоу стоп", покликана покласти край будь-яким проявам тиску силових органів на підприємців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram