ГоловнаЕкономікаФінанси

​Кабмін виступив проти законопроекту про повернення до ручного відшкодування ПДВ

Уряд просить не приймати проект Южаніної

​Кабмін виступив проти законопроекту про повернення до ручного відшкодування ПДВ
Фото: Макс Требухов

Кабінет міністрів 13 листопада надав негативний висновок із законопроекту №7115 про зміну системи реєстрації податкових накладних, який зареєстровано групою депутатів на чолі з керівником податкового комітету Ніною Южаніною.

Як повідомляється на сайті Мінфіну, цей законопроект може призвести до зловживань і формування фіктивного ПДВ.

Зараз головним критерієм, за яким відбувається припинення податкових накладних в реєстрі, є перевірка на наявність ризиків штучного зменшення податкових зобов'язань. Припиняються лише 0,3% поданих податкових накладних, тобто не йдеться про системну проблему. Також Мінфін і Державна фіскальна служба постійно моніторять критерії та оперативно допрацьовують їх, якщо виникає така необхідність.

Мінфін зазначає, що завдяки законопроекту регіональна податкова "за бажанням" зможе зупиняти накладну, а ті, хто зараз не підпадають під критерії ризиків, потенційно почнуть підпадати. Крім того, скасування автоматичної системи зупинки реєстрації накладної з ознаками фіктивності призведе до прямих втрат бюджету. І по-четверте, повернення до ручної зупинки реєстрації накладних буде означати зрив автоматичного відшкодування ПДВ.

Раніше стурбованість з приводу можливості прийняття цього законопроекту і його негативних наслідків для сумлінних платників податків висловили бізнес-асоціації Американська торгова палата, Європейська бізнес асоціація, Українська зернова асоціація, Коаліція за детінізацію, Союз українських підприємців. Також свої зауваження з приводу документа висловив Міжнародний валютний фонд (МВФ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram