ГоловнаЕкономікаДержава

Кредит "Енергоринку" дозволить вирішити проблеми з нестачею вугілля для ОЗП, - експерт

"Уряд мав 2 шляхи: або підвищити тарифи, або виділити кредит".

Кредит "Енергоринку" дозволить вирішити проблеми з нестачею вугілля для ОЗП, - експерт
Фото: www.dtek.com

Рішення уряду про виділення кредиту у розмірі 2 млрд гривень державному підприємству (ДП) "Енергоринок" для погашення заборгованості перед тепловою генерацією дозволить вирішити проблеми з нестачею вугілля для успішного проходження опалювального сезону (осінньо-зимовий період, ОЗП). Про це в ефірі телеканалу "Перший діловий" заявив Олег Гавриш, директор центру досліджень у сфері паливно-енергетичного комплексу, передають Українські Новини.

За словами експерта, ДП "Енергоринок" є лише центром розрахунків: гроші за оплату електроенергії надходять до "Енергоринку", "Енергоринок", у свою чергу, розподіляє між генераціями відповідно до затверджених тарифів. "Деяка кількість споживачів не платила за електроенергію. Гроші "Енергоринок" не отримав і не зміг розрахуватися по ланцюжку з іншими виробниками. І тепер, отримавши цей кредит, він зможе більше заплатити грошей за теплову електроенергію і за інші види електроенергії", - зазначив він .

Олег Гавриш також підкреслив, що основним одержувачем грошей виступить саме теплова генерація. "За теплову (електроенергію) доведеться заплатити більше. З чим це пов'язано? З тим, що ми втратили наші вугільні активи на Донбасі. Після цього у нас настав дефіцит вугілля, на складах теплових електростанцій (ТЕС) мінімальна кількість вугілля за останні 10 років. Це 1,1 млн тонн, тоді як зазвичай було накопичено 2,5-3 млн тонн вугілля до цього часу. І тому нам доводиться закуповувати його за кордоном, ми веземо це вугілля і з ПАР, і з США, і з самих різних країн", - сказав він.

Олег Гавриш також зазначив, що уряд мав 2 шляхи: або підвищити тарифи, або виділити кредит. "Було 2 виходи: або ми могли підвищити тарифи, тобто люди заплатили б більше, і тоді нам вистачило б покрити цю різницю, яка виникла через підвищення вартості вугілля. Або необхідно було давати кредит "Енергоринку". Цей кредит "Енергориноку" зміг би вирішити проблему", - заявив директор центру досліджень у сфері паливно-енергетичного комплексу.

Нагадаємо, що 18 жовтня на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято розпорядження "Про заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній теплових електростанцій". Документ передбачає отримання кредитів ДП "Енергоринок" в розмірі 2 млрд гривень для погашення заборгованостей перед тепловою генерацією. Таким чином, держава знайшла рішення не через збільшення тарифу для ТЕС, а через часткове повернення боргів перед генеруючими компаніями. Станом на 1 жовтня 2017 року заборгованість ДП "Енергоринок" перед підприємствами ГК ТЕС склала 9,3 млрд гривень.

1 листопада ДП "Енергоринок" розмістило повідомлення у системі ProZorro про залучення невідновлюваної кредитної лінії лімітом 2 млрд гривень. Кінцевий термін подання тендерних пропозицій - до 8 листопада 2017 року. Раніше експерти енергоринку підтримали виділення кредиту.

Радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Чех зазначив, що лише у поточному році борг ДП "Енергоринок" перед тепловою генерацією зріс на 1,6 млрд гривень. Тому сьогодні ТЕС закуповують вугілля фактично, кредитуючи галузь. Крім того, за словами президента Енергетичної асоціації України Василя Котка, ТЕС сьогодні закуповують вугілля на порядок дорожче, ніж закладено у тарифі (Роттердам+).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram