ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ оцінив зростання ВВП у третьому кварталі на 2%

Загалом за підсумками року очікується приріст економіки на 2,2%.

НБУ оцінив зростання ВВП у третьому кварталі на 2%
Фото: slovoidilo.ua

Національний банк оцінює зростання української економіки в 3-му кварталі 2017 року на 2%.

Про це йдеться в жовтневому інфляційному звіті НБУ.

За даними НБУ, в 3-му кварталі продовжилося зростання інвестицій і приватного споживання.

"У промисловості показники випуску залишалися близькими до минулорічних: збільшення обсягів виробництва в машинобудуванні, хімічній промисловості, деревообробній галузі майже компенсувало падіння випуску в гірничо-металургійному комплексі та виробництві електроенергії. Однак металургія та енергетика швидше, ніж передбачалося раніше, адаптуються до нових умов і переорієнтовуються на нові джерела постачання сировини. Вагомим чинником підтримки реального сектору було також поліпшення зовнішньої цінової кон'юнктури. Зростання в сільському господарстві обмежувалося низькою врожайністю цього року і подальшим зниженням обсягів виробництва в тваринництві", - відзначають у Нацбанку.

Загалом оцінка зростання реального ВВП в 3-му кварталі була підвищена порівняно з попереднім прогнозом (до близько 2%).

НБУ очікує, що 2017 року економічне зростання буде близьким до минулорічного - 2,2%.

"Перегляд прогнозу в бік збільшення відбувся через кращі результати економічної активності більшості галузей, зростання приватного споживання на тлі прискорення зростання реальних зарплат, а також з урахуванням продовження активної інвестиційної діяльності підприємств. Фактором, який стримував економічне зростання цього року, є зниження виробництва в окремих галузях промисловості у зв'язку з обмеженням доступу до продукції підприємств, розташованих на НКТ (неконтрольованих територіях). Це буде визначати вагомий негативний внесок чистого експорту в зміну ВВП цього року через потребу в додатковому імпорті енергоресурсів, зокрема вугілля", - пояснює свій прогноз Нацбанк.

На думку Центрального банку, у 2018 і 2019 роках зростання ВВП прискориться на 3,2% і 3,5% відповідно.

"Приватне споживання залишиться основним двигуном економічного зростання і на прогнозному горизонті завдяки підвищенню заробітних плат і пенсій, поліпшенню споживчих настроїв населення та активізації споживчого кредитування. У той самий час зростання інвестицій дещо сповільниться на тлі підвищення виробничих витрат і поступового накопичення основного капіталу", - відзначає НБУ.

Високу інвестиційну активність, як і раніше, будуть демонструвати підприємства сільського господарства, видобувної промисловості, металургії, будівництва тощо.

Нагадаємо, в 1-му кварталі зростання ВВП склало 2,5%, у 2-му кварталі - 2,3% порівняно з відповідними періодами минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram