ГоловнаЕкономікаДержава

США виділять Україні кредит на $250 млн для ядерного сховища

Проект дозволить відмовитися від послуг РФ зі зберігання ВЯП.

США виділять Україні кредит на $250 млн для ядерного сховища
Фото: Макс Требухов

Корпорація приватних закордонних інвестицій США 14 вересня 2017 року розгляне питання про виділення "Енергоатому" кредиту на на 250 млн доларів для будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні.

Про це свідчить порядок денний зборів ради директорів OPIC.

Цієї суми достатньо для будівництва першого пускового комплексу на чотири контейнери HI-STORM, три з яких призначені для відпрацьованих тепловидільних збірок з реакторів типу ВВЕР-1000. На початку червня уряд затвердив проект будівництва ЦСВЯП, згідно з яким першу чергу будуватимуть 30 місяців. Під нього потрібно 4,76 млрд гривень.

Загалом сховище будуватимуть у 15 етапів протягом 16,5 року. Його загальна ємність - 458 контейнерів на 16529 відпрацьованих тепловидільних збірок.

У ЦСВЯП із застосуванням передової технології поверхневого "сухого" зберігання з двобар'єрною герметичною системою ізоляції, що забезпечується обладнанням спеціально спроектованих інженерних систем контейнерного типу компанії Holtec (США), протягом 100 років зберігатимуть відпрацьоване ядерне паливо Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС.

Нагадаємо, що рішення про розміщення ЦСВЯП у зоні відчуження було прийнято в лютому 2012 року. Майданчик будівництва розташований між колишніми селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка в Київській області. Там уже розпочато підготовчі роботи, прокладають залізницю.

Спеціальне обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива постачатиме американська корпорація Holtec.

Спорудження сховища дозволить "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), яке зараз переважно вивозять на тимчасове зберігання в РФ. Вартість послуг російських компаній зі зберігання ВЯП щорічно обходиться "Енергоатому" майже у $200 млн.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох робочих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram