ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ зняв обмеження на видачу коштів із банківських рахунків

Послаблення стосуються фізичних і юридичних осіб, а також банків.

НБУ зняв обмеження на видачу коштів із банківських рахунків
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України повністю скасував обмеження на зняття коштів з банківських рахунків.

Про це повідомляють на сайті НБУ.

Скасування стосується і валютних операцій населення та бізнесу, і діяльності банків на міжбанку.

Тепер фізособи зможуть отримувати готівку в іноземній валюті або банківські метали з поточних і депозитних рахунків через каси і банкомати без обмежень суми. У вересні минулого року Нацбанк увів ліміт, згідно з яким один клієнт на добу міг отримати не більш ніж 250 тис. гривень в еквіваленті.

Окрім того, знімається заборона на випуск сертифікатів на пред'явника і скасовується вимога погашати їх тільки шляхом перерахування коштів на рахунок власника сертифіката або пред'явника.

На додачу, для депозитних сертифікатів в іноземній валюті прибирається вимога мінімального терміну розміщення, який повинен становити не менш ніж шість місяців.

Водночас НБУ додав до переліку винятків із заборони на дострокове погашення кредитів і позик перед іноземними кредиторами випадки, коли до складу акціонерів нерезидента-кредитора, якому здійснюється дострокове погашення, входить іноземна держава або іноземний банк. Ця іноземна держава має належати до країн, які мають офіційну рейтингову оцінку, що не нижча від категорії А, підтверджену в бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard & Poor's, Moody's).

Для банків Національний банк спростив розрахунок щоденного ліміту придбання валюти у власну позицію в розрізі операцій на умовах тод, спот і форвард.

"Зазначені кроки для валютної лібералізації передбачено постановою правління Національного банку від 22 серпня 2017 №81 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 13 грудня 2016 №410". Вони набувають чинності 24 серпня 2017 року», - наголошують у повідомленні.

Нагадаємо, Національний банк послідовно пом'якшує свою валютну політику із серпня 2015 року.

Також НБУ розширив можливість банків заробляти на валютних операціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram