ГоловнаЕкономікаБізнес

Ташлицькій ГАЕС загрожує зупинка через нестачу води

Це відбудеться вперше за останні 14 років.

Ташлицькій ГАЕС загрожує зупинка через нестачу води
Фото: energoatom.kiev.ua

Ташлицька гідроакумулююча станція (ГАЕС) може бути зупинена вперше за останні 14 років у зв'язку з критично низьким рівнем води в річці Південний Буг.

Про це інформує прес-служба НАЕК "Енергоатом".

Згідно з повідомленням, у зв'язку з критично низькою витратою води в річці Південний Буг і встановленням рівня Олександрівського водосховища Каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу на позначці 14,35 м, з 9 серпня водойму переведено в режим транзитного пропуску.

"На сьогодні ситуація настільки критична, що з 76 млн кубометрів запасів води у водосховищах залишилося лише 28. У найбільшому, Ладижинському, наприклад, з 28 млн кубометрів запасу води залишилося тільки 11. Проте в найнапруженішому графіку зараз працює Олександрівська водойма, яка спрацювала вже весь свій запас, і ми змушені переводити її на транзитний пропуск припливних витрат", - прокоментував ситуацію заступник начальника відділу техногенно-екологічної безпеки Південно-Бузького басейнового управління водних ресурсів Руслан Туз.

За словами заступника начальника гідротехнічного цеху Каскаду ГЕС-ГАЕС Андрія Гнєздилова, рівень Олександрівського водосховища, який встановився на позначці 14,35 м, - це найнижча межа водогосподарської ємності водойми.

"До "мертвого" об'єму нам залишилося всього 35 сантиметрів води. Цей невеликий запас залишають для роботи Ташлицької ГАЕС. Якщо доведеться спрацювати і його, на порядок денний буде винесено питання про зупинення гідроакумулюючої станції. І це відбудеться вперше за останні 14 років", - пояснив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram