ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін вивчає можливість створення компанії для "токсичних" банківських активів

Частка непрацюючих кредитів у банківській системі України становить 44,6% і зростає далі.

Мінфін вивчає можливість створення компанії для "токсичних" банківських активів
Фото: Макс Левин

У Міністерстві фінансів створено робочу групу, яка повинна розробити концепцію створення компанії з управління "токсичними" банківськими активами.

Про це повідомила прес-служба Фонду гарантування вкладів, де обговорювали це питання.

Під "токсичними" активами мають на увазі інсайдерські і бланкові (непокриті) кредити, виведені застави, кредити з великим простроченням.

"На початок року частка NPL (непрацюючих кредитів) у банківській системі України становила 44,6%. Оновлені дані свідчать, що цей показник продовжує зростати і на сьогодні вже є найвищим серед країн Європи", - цитує прес-служба начальника управління реформування фінансового сектору НБУ Євгена Степанюка.

Він наголосив, що це системна проблема, яка потребує комплексного вирішення. "Розглядають кілька варіантів звільнення балансів банків від неякісних активів або залучення до управління ними професійного менеджменту, у тому числі шляхом створення спеціальної компанії з управління проблемними активами", - заявив чиновник.

"Міжнародний досвід свідчить, що робота такої компанії може бути успішною за умови впровадження ефективної судової та виконавчої практики. Для Національного банку вирішення питання проблемних активів є одним з найбільш пріоритетних. Це ключовий елемент не тільки відновлення кредитування, а й забезпечення фінансової стабільності", - додав Степанюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram