ГоловнаЕкономікаДержава

РНБО розгляне ситуацію з африканською чумою свиней

Боротьба з цим захворюванням уже більш ніж рік не дає результату.

РНБО розгляне ситуацію з африканською чумою свиней
Заседание СНБО
Фото: president.gov.ua

Міністерство аграрної політики і продовольства винесло питання боротьби з епідемією африканської чуми свиней на найближче засідання Ради безпеки і оборони.

Про це заявив міністр Тарас Кутовий на агровиставці в Кропивницькому (колишній Кіровоград), повідомляє прес-служба МінАПК.

"Ми відвідали секцію тваринництва - немає у нас сьогодні свиней на виставці. Я порушив це питання, думаю, що на найближчому засіданні РНБО це питання буде вирішене", - сказав він.

При цьому міністр запевнив, що перші кроки роблять уже зараз.

На думку очільника Мінагрополітики, рішенням ситуації можуть бути заходи, пов'язані з прискоренням і полегшенням процедури надання компенсації за вилучених тварин, заходи, які спростять ветеринарам доступ у двір господарств тощо.

"Першочергові заходи - це, звісно, припинення переміщення живої ваги з області в область, також здійснення цивілізованого забою на бійнях і фактично зменшення подвірного забою", - заявив Кутовий.

Тим часом Молдова заборонила ввезення свиней і свинарської продукції з України з метою недопущення поширення АЧС. 27 вересня відбулося засідання молдовської комісії з надзвичайних ситуацій, яке скликав прем'єр-міністр Павло Філіп, де було затверджено план заходів щодо запобігання поширенню африканської чуми свиней на території Молдови і прийнято рішення призупинити ввезення цієї продукції.

АЧС повернулася в Україну з Росії та Білорусі влітку 2015 року, відтоді перемогти її не вдається. З початку року Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів неодноразово виявляла в різних регіонах країни випадки захворювання і загибелі свиней від африканської чуми свиней.

АЧС, або хвороба Монтгомері, - це вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Вона передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я свиней, які захворіли, гине.

Ліквідація вогнища інфекції відбувається шляхом знищення всього поголів'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram